HAP (hidroksiapatit) ile güçlendirilmiş deneysel kompozitlerin fiziksel özelliklerinin incelenmesi - Yamaner, Gökhan (My University, 2006)
1. ÖZET Diş Hekimliği’nde kompozit bio-malzemeler dişlerin yeniden kazanılması ve restorasyonunda kullanılır. Rezin temelli kompozitler; kimyasal ve/ veya ışık ile polimerize olabilen bir “organik matriks” ve bu matriks içinde karıştırılan inorganik dolduruculardan oluşmaktadır. Kompozit malzemelerin geliştirilmesinde, esas odaklanma “dolgu fazı” üzerine olmuştur. Dişin mineral fazının esas olarak hidroksiapatit (HAP)’ten oluşması ve biyouyumluluğu sebebiyle, aynı zamanda doğası gereği radyoopaklığı, gelişmiş cilalanabilme özelliği, doğal dişe yakın sertliği sayesinde gelişmiş aşınma direnci ve çoğunlukla kullanılan diğer dolduruculardan ucuz olması özellikleri sentetik HAP’in rezin bazlı dental kompozit rezinler için uygun inorganik doldurucu olarak kullanılmasının temel nedenlerindendir. Bu çalışmada dental restorasyonlar için inorganik doldurucu olarak kullanılan HAP’in farklı oranlarda kullanıldığı kompozit rezin malzemeler, kamforokinon ve dimetil aminoetil metakrilat foto başlatıcı bileşimi içeren Bis-GMA ve TEGDMA organik matriksi kullanılarak hazırlanmıştır. Alüminyum oksit ve zirkonyum oksit inorganik doldurucuların bu sisteme olan etkileri de çalışılmıştır. Rheomix R600 karıştırma cihazına sahip ThermoHaake PolyDrive kullanılarak hazırlanan numuneler kalıplanarak ışık ile polimerize edilmiş ve sonra da fiziksel özelliklerinin belirlenmesi amacıyla mekanik ve su testlerine tabi tutulmuşlardır. Elde edilen mekanik ve fiziksel değerlerin piyasada bulunan konvansiyonel kompozit rezinlerle karşılaştırılması amacıyla nano-hibrit kompozit Voco (Grandio) ve Kerr (Premise), hibrit kompozit olarak da Herculite (Kerr) ve Voco (X-trafil) rezin materyallerine de aynı testler uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda uygulanan kompozit hazırlama yönteminde başarılı olunmuş ve hazırlanan deneysel kompozitlerin Vickers sertlik, Young modulü ve bükülme direnci değerlerinin konvansiyonel ticari rezinlerin fiziksel özelliklerine yakın oldukları görülmüştür. Tezin son bölümünde, elde edilen değerlerin nedenleri ve mikro-yapı SEM fotoğrafları birlikte yorumlanmıştır. 2.

INVESTIGATION OF PHYSICAL PROPERTIES OF EXPERIMENTAL COMPOSITES REINFORCED WITH HAP (HYDROXYAPATITE) In dentistry, composite biomaterials are used to restore teeth. The resin-based composites are composed of inorganic fillers blended into a matrix of a chemically and/ or photo-polimerizable “organic matrix”. In the development of composite materials, the main focus has been on the “filler phase”. The mineral phase of teeth is mainly hydroxyapatite (HAP). The use of HAP in restorative dentistry offers several promising advantages; intrinsic radio-opaque, enhanced polishability and improved wear perormance, hardness value similar to that of teeth, less expensive than most of the inorganic fillers in use today. In this study, composite resin materials with different amounts of HAP were prepared together with Bis-GMA and TEGDMA “organic phase” containing camphroquinone and dimethyl aminoethyl metacrylate photo-initiators. The effects of aluminum oxide and zirconium oxide to this composite system were also studied. Samples prepared by means of ThermoHaake PolyDrive with Rheomix R600 were polymerized using a light source and mechanical and water uptake tests were applied for the determination of physical properties. For the comparison purposes of the obtained experimental values, nano-hybrid composites Voco (Grandio) and Kerr (Premise) and hybrid composites Herculite (Kerr) and Voco (X-trafil) resins were also tested. At the end of the study, the preparation method applied has been successful and it was seen that Vickers hardness values, Young modulus and flexural strength values were close to that of conventional resin composites. At the later part, the reasons for all the obtained data were discussed together with the micro-structure SEM pictures.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi; Diş Hastalıkları; Diş Hekimliği_Tedavi