Klasik Tasarım Teknikleri İle Tasarlanmış Robot Kol Sonu Takımının Üretken Tasarım Yazılımı İle Yeniden Tasarlanılması - TOPTAŞ, ERSİN; GÜLSOY, HAMİT ÖZKAN (My University, 2022)
Üretken tasarım kullanıcının belirlediği fiziksel kriterler doğrultusunda doğayı taklit ederek daha az malzeme ve daha az kütle ile ürünün mukavemetini düşürmeksizin ürün tasarımı yapmak amacı ile kullanılan tasarım aracıdır. Robot kol sonu takımı şasesinin sağlamlığı ve dayanıklılığı üretim sistemlerinde kullanımı için çok önemlidir. Çünkü üretim esnasında birçok farklı sorun ile karşılaşılarak şasenin sağlamlığı çevresel etmenler tarafından sınanabilmektedir. Önceden tahmin edilemeyen zamansız gerçekleşebilecek olayların aksine robot kol doğrudan itme, çekme, basma vb. birçok görev için kullanılabilmektedir. Bu çalışmada ise klasik tasarım yöntemleri ile daha önce üretilmiş, tutucu gruplarının yeri ve robot şasesine sabitlenecek bölümleri belli olan robot kol sonu takımının üretken tasarım yazılımı ile incelenmesi üzerine odaklanılmıştır. Çalışma sonucunda üretken tasarım tekniği ile üretilen kol sonu takımının klasik tasarım ile üretilen kol sonu takımına göre yer değiştirme miktarının 3 kat azaldığı, maksimum gerilmenin 2 kat azaldığı Fusion 360 programında yapılan testler ile gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Üretken tasarım, robot kol sonu takımı, Topoloji optimizasyonu

Generative design is a design tool used to design a product without reducing the strength of the product with less material and less mass by imitating nature in accordance with the physical criteria set by the user. During production many different problems are encountered and the robustness of the chassis can be tested by environmental factors. In contrast to events that can occur unpredictably and untimely, the robot end of arm group can be using as push, pull, press process etc. so it can be used for many tasks. Productive design as a result of determining the physical forces determined on the specified points, it transmits the result of unlimited product design to the consumer through computer learning. In this study, the focus is on the generative design software of the robot end of arm group, that the location of the gripper groups and the parts to be fixed to the robot chassis are determined before, which was produced with classical design methods. As a result of the study, it was observed that the amount of displacement of the arm end tool produced by the productive design technique was reduced by 3 times compared to the arm end tool produced by the classical design, and the maximum stress was reduced by 2 times by tests performed in the Fusion 360 program. Key words: Generative design, robot arm end assembly, Topology optimization
Robot End of Arm Group That Designed with Classic Design Techniques Redesign with Generative Design Software
Keywords: Üretken tasarım; robot kol sonu takımı; Topoloji optimizasyonu; Generative design; robot arm end assembly; Topology optimization