Profesyonel Yüzücülerde Yüzme Stilleri ile Il-6 Rs1800795 Polimorfizmi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - ERDİL, NİYAZİ GÜVEN (My University, 2022)
Amaç: Atletik performans, düzenli antrenman, genetik faktörlerin, beslenme ve psikolojik faktörlerin katkısı ile geliştirilebilir. Bu çalışmanın amacı, Türk yüzücülerde IL-6 rs1800795 polimorfizminin etkisini belirlemek ve sonuçları sedanter bireylerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 45 profesyonel yüzücü ile 30 sağlıklı ve sedanter birey (kontrol) olmak üzere 75 kişi katıldı. çalışma. Sporcuların bukkal örneklerinden DNA izolasyonu ticari kit Invitrogen (Van Allen Way, Carlsbad, CA, ABD) kullanılarak yapıldı. Genotiplendirme real-time PCR ile yapıldı. Sonuçlar: Sporcularda GG genotipi ve G alleli daha yüksek bulundu. GG genotipi ve G alleli kontrol grubunda daha yüksek bulundu. IL-6 rs1800795 polimorfizmi açısından sporcular ve kontroller arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Çalışmamızda IL-6 rs1800795 gen polimorfizmi gruplar arasında yüzme stili-mesafe ve genotip açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmamıştır. yüzücüler Genetik faktörlerin sporcunun spor performansını belirlemedeki önemini ortaya koymak ve atletik performans üzerindeki etkilerini netleştirmek için IL-6 rs1800795 açısından daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. İlgili genetik belirteçleri ve yüzücüleri içeren bu ilk rapor, bilim insanlarına daha sonraki çalışmalar için rehberlik edecektir.Anahtar Kelimeler:Genetik, Polimorfizmler, Spor Genetiği, Tek Nükleotid Polimorfizmi, Yüzücüler, IL-6
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)