Eğitimde elektronik ölçme ve değerlendirme sisteminin tasarımı ve uygulaması - Ege, Mücahit (My University, 2013)
EĞİTİMDE ELEKTRONİK ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN TASARIMI VE UYGULAMASI Günümüzde okullarda sınavlar yazılı veya test usulü geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Bu tür sınavların bir ders döneminde iki ya da üç kez yapılması öğrencileri sadece sınav dönemlerinde çalışmasına yönlendirmektedir. Sınavların daha sık yapılması maliyeti arttırmakla birlikte öğretmenler için zaman sıkıntısını da beraberinde getirmektedir. Öğretmenler yazılı ve test sınavlar dışında sözlü sınav ve quiz adı verilen mini sınavlarla öğrencilerin bilgi seviyesini sorgulayarak değerlendirme yapmakta, eksik gördüğü konuları bu sayede tamamlamaktadır. Bu çalışma ile günümüzde okullarda uygulanan sınav ve eğitim sistemine destek niteliğinde materyal olabilecek bir elektronik cevaplama ve sınav sistemi geliştirilmesi hedeflenmiştir. Öğretmenin ders anlatımını takiben küçük soru setleri ile dersin öğrenme oranının kontrolünü yapacak bir sistem tasarlanmıştır. Bu sistem elektronik ortamda hızlı bir şekilde test ve değerlendirmeye imkan sağlamaktadır. Verilen cevaplar alıcı bir ünite yardımıyla öğretmenin bilgisayarına iletilmektedir. Öğretmen ders öncesinde konuyla ilgili hazırladığı soruları ders esnasında projeksiyon cihazı yardımıyla öğrencilere sunmakta, öğrencilerin kumandalar yardımıyla verilen süre içinde soruları cevaplandırmasını takiben değerlendirme bilgisayar ortamında yapılabilmektedir. Geliştirilen yazılımla sınıfa, derse, konuya, okula ve zamana göre istatistikî veriler çıkarılarak ve grafiklerle desteklenerek öğretmenin değerlendirmesine sunulmaktadır. Bu çalışmada ayrıca geliştirilen sistemin sınıf üzerindeki etkisini gözlemlemek amacıyla Mekatronik Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi rencileriyle ayrı ayrı uygulamalar gerçekleştirilmiş, sonuçları sunulmuştur. Sonuçlar geliştirilen elektronik uygulamanın başarılı bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
Keywords: Eğitim Değerlendirilmesi; Eğitim Sistemleri; Eğitim Teknolojisii; EğitimTestleri ve Ölçümler