Proliferative indices (mib-1) in meningiomas: Correlation with the histological subtypes and grades - (:unkn) unknown (My University, 2006)
87 hastada meningiomaların proliferasyon potansiyelerini Ki-67 antijenine karşı MIB-1 antikoru kullanarak inceledik ve bu değerleri, meningiomaların histopatolojik alt tipleri ve dereceleri ile karşılaştırdık. MIB-1 bağlanma indeksi, meningioma dahil birçok tümörde histolojik olarak malignite derecesi ile parallel gibi görünmektedir. Meningiomalarda büyüme potansiyeli farkılıklar gösterir. MIB-1 bağlanma indeksi meningiomalarda tümörün yeniden büyüme potansiyeli ve tümör ikiye katlanma (doubling) zamanı ile koreledir. Çalışmamız histolojik olarak en son Dünya Sağlık Örgütü dereceleme sistemine (2000) göre 49 adet derece I, 31 adet derece II ve 7 adet derece III meningioma olgusu kapsamaktadır. Derece I meningiomalarda MIB-1 bağlanma indeksi ‘ortalama ± standart sapma’ değeri 2.23±2.31 iken, derece II ve derece III meningiomalarda sırası ile 6.53±5.31 ve 11.1±7.8 bulundu. MIB-1 bağlanma indeksi değerleri ve histolojik dereceleri arasında ilişki saptandı. Meningiomalar geniş bir histopatolojik görünüm spekturumuna da sahiptirler. Aynı derecede olmalarına rağmen meningioma olgularının histopatolojik alt tipleri arasında, farklı MIB-1 bağlanma indeksleri saptandı. Sonuçlar istatistiksel yöntemler ile analiz edilerek tartışıldı.

We examined the proliferative potentials of meningiomas in 87 patients using the MIB-1 antibody against the Ki-67 antigen and compared them with the histopathologic subtypes and grades. Values of MIB-1 labeling indices (LIs) seem to parallel degree of histologic malignancy in many tumors, including meningioma. The growth potential of meningiomas is variable. MIB-1 LI of meningiomas is correlated with regrowth potential and tumor doubling time. In our study, histological grading of the meningiomas according to the latest World Health Organization clasification included the cases of 49 grade I, of 31 grade II, and of 7 grade III. The mean ± SD MIB index was 2.23±2.31 in grade I meningiomas, and those of grade II and grade III meningiomas were 6.53±5.31 and 11.1±7.8, respectively. There was a correlation between the values of MIB-1 LI and the histological grades. Meningiomas have also a wide range of histopathological appearances. Some differences for MIB-1 labeling indices were found among the subtypes of meningiomas of same grade. Results were analyzed using statistical methods and discussed.
Meningiomalarda proliferatif mıb-1 indeksi:histolojik alt tipler ve dereceleri ile ilişkisi
Keywords: Nörolojik Bilimler