Lipoik asidin, valproik asit ile oluşturulan toksitede, karaciğerde bazı antioksidan ve oksidan parametreler üzeriie etkisinin incelenmesi - Güler, Seda (My University, 2016)
Lipoik Asidin, Valproik Asit Ile Oluşturulan Toksisitede, Karaciğerde Bazı Antiosidan Ve Oksidan Parametreler Üzerine Etkisinin Incelenmesi Amaç: Alfa-lipoik asit (LA), serbet radikallere karşı reaktivitesinin yüksek olması nedeniyle C ve E vitaminlerinin rejenerasyonunu kolaylaştırarak doku glutatyon düzeylerini artırır. Antiepileptik bir ilaç olan valproik asit (VPA) ise antioksidan-oksidan dengesini bozarak dokularda bazı zararlı etkiler oluşturabilir. Bu çalışmada amaç, VPA ile oluşturulan toksisitede sıçan karaciğer dokusu üzerine alfa lipoik asidin olası koruyucu etkisini araştırmaktı. Materyal ve Metod: Dişi sıçanlar rastgele dört gruba ayrıldı. Zeytin yağı verilen kontrol grubu (1 mL, gavaj); LA verien grup (50 mg/ kg/ day, gavaj); VPA verilen grup (500mg/ kg/ day, ip) ve VPA+LA verilen grup (aynı dozlarda). LA, VPA uygulamasından 1 saat önce sıçanlara verilmiştir. VPA enjeksiyonundan 16 gün sonra sıçanlar dekapite edilerek karaciğer örnekleri alınarak homojenize edilmiştir. Biyokimyasal inceleme için glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA) düzeyleri, superoksit dismutaz (SOD), katalaz (KAT) and doku faktörü (DF) %10 g lık (w/ v) karaciğer homojenatlarında tayin edilmiştir. Bulgular: VPA uygulanan grupda kontrol grubuna göre karaciğer MDA, GSH düzeyleri anlamlı olarak artmış, SOD ve KAT aktiviteleri ise anlamlı olarak azalmıştı. DF deki değişme ise anlamlı değildi. Sıçanlara LA verilmesi, VPA grubunda GSH düzeylerinde, SOD ve DF aktivitelerinde anlamlı artışa, MDA ve KAT değerlerinde ise anlamlı azalmaya neden olmuştur. Sonuç: Bu bulgularımıza göre LA’in, VPA’nın karaciğerde oluşturduğu oksidatif stresi önleyebileceğini söylebiliriz. Karaciğer, valproik asit, alfa lipoik asit, antioksidan-oksidan parametreler

The Investigation of the Effects Of Lipoic Acid on Liver Antioxidant-Oxidant Parameteres in Valproic Acid Induced Toxicity Aim: Alpha-lipoic acid (LA) increases glutathione levels through its high reactivity to free radicals that facilitates vitamins C and E regeneration. Valproic acid (VPA) is an antiepileptic drug that has some adverse effects on tissues as it impairs the oxidant-antioxidant balance. The aim of this study was to investigate the putative protective role of LA on rat liver in VPA toxicity. Materials and Methods: Female rats were randomly divided into four groups as follows: Olive oil given control group (1mL, gavage); LA given group (50 mg/ kg/ day, gavage); VPA given group (500mg/ kg/ day, ip) and VPA+LA given group (in same doses). LA was given 1 h prior VPA administration. 16 days after VPA injection, rats were decapitated and liver samples were taken and homogenized. For biochemical analysis, glutathione (GSH), malondialdehyde (MDA) levels, superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and tissue factor (TF) activities were determined in 10% (w/ v) liver homogenates. Results: Liver MDA, GSH levels increased and SOD, CAT activities decreased significantly in the VPA group when compared with control group. The change in TF activity was not significant. In the VPA group, LA administration caused significant increases in GSH levels, SOD and TF activities; significant decreases in MDA levels and CAT activities. Conclusion: Based on these results we suggest that LA might prevent VPA induced oxidative stress in liver. Key words: Liver, valproic acid, alpha lipoic acid, antioxidant-oxidant parameters
Keywords: Biyokimya