Terörizmin finansmanının önlenmesine dair uluslararası sözleşmenin Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti kanunlarında uygulanması - Taghisoy, Rukiyya (My University, 2020)
Kara para aklama ve terörizmin finansmanı dahil olmak üzere mali suçlar, yargı alanlarının siyasi ve ekonomik çıkarlarını baltalar ve ulusal güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturur. Bu suçlarla mücadele etmek için çalışan kolluk kuvvetleri, sınırlı kaynaklara sahip bir ortamda faaliyet gösteriyor ve teknolojideki ilerlemeler, suçluların tespit edilmekten kaçınmak için her zamankinden daha karmaşık yöntemler kullandığı anlamına geliyor. Bu nedenle, bu suçlarla mücadele, farklı mali suç yetkililerinin bu suçları toplu olarak önlemek, tespit etmek ve uygulamak için bilgi ve becerilerini bir araya getirebilecekleri bir “bütün hükümet yaklaşımını” gerektirir. Terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili Uluslararası Sözleşmeye taraf olan Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetleri de kanunlarında konuyla ilgili düzenlemeler yaparak idari uygulamalar getirmiştir. Çalışmamızda bu uygulamalar ayrıntılı bir şekilde açıklanarak örnek davalar eşliğinde uygulamaların hayata geçirilmesi ve bu zaman hukukun ve insan haklarının korunması gibi konular açıklanacaktır.Çalışmamızın amacı “Terörizmin Finansmanının Önlenmesine dair Uluslararası Sözleşmenin” Türkiye ve Azerbaycan hukukunda uygulanması zamanı ortaya çıkan sorunları araştırmak, çözümleri değerlendirmektir. Çalışmamız 3 bölümden oluşacaktır. Birinci bölümde terör örgütlerinin finansman kaynaklarından, ikinci bölümde terörizmin finansmanının önlenmesine dair uluslararası düzenlemelerden, üçüncü bölümde ise Uluslararası düzenlemelerin Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti kanunlarında uygulanmasından bahsedilecektir.

Financial crimes, including money laundering and financing of terrorism, undermine the political and economic interests of jurisdictions and pose a serious threat to national security. Law enforcement agencies working to combat these crimes operate in an environment with limited resources, and advances in technology mean criminals are using more sophisticated methods than ever to avoid detection. Hence, tackling these crimes requires a “whole government approach” where different financial crime authorities can combine their knowledge and skills to collectively prevent, detect and implement these crimes. Terrorism financing of the International Convention on the prevention side of Turkey and Azerbaijan have brought administrative practices are also making adjustments in the relevant laws. In our study, these practices will be explained in detail and issues such as the implementation of the practices and the protection of law and human rights at this time will be explained with sample cases.The aim of our study International Convention on the Suppression of the Financing of Terrorism Turkey and Azerbaijan in the implementation of the law when investigating emerging issues, evaluate solutions.Our study will consist of 3 parts. In the first part of the financial resources of the terrorist organization, the second part of the international regulations on the prevention of terrorism financing, international arrangements will be discussed in the third section of the implementation of the laws of the Republic of Turkey and Azerbaijan.
Keywords: Bank; Banka; Ceza Kanunu; Criminal Law; Financing of Terrorism; International Contract; Kamu hukuku; Kaynak; Organization; Örgüt; Public law; Source; Terör; Terörün Finansmanı; Terrorism; Uluslararası Sözleşme