NFC (yakın alan haberleşmesi) ile mobil veri yapıları uygulamaları - Arısan, Hasan (My University, 2015)
NFC (YAKIN ALAN HABERLEŞMESİ) İLE MOBİL VERİ YAPILARI UYGULAMALARI Günümüzde mobil iletişimin popüler bir hale gelmesiyle (akıllı teklefonların yaygınlaşmasıyla) bu alandaki çalışmalar artmakta ve hayatı kolaylaştırmak için birçok adımlar atılmaktadır. Radyo frekansı ile haberleşme alt yapısı üzerine de geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar sonucunda NFC (Yakın Alan Haberleşmesi) alt yapısı oluşturulmuş ve ISO/ IEC tarafından Aralık 2003’te standart olarak kabul edilmiştir. NFC, iki elektronik cihazın kablosuz olarak haberleşmesini sağlayan bir teknolojidir. Bu haberleşme kısa mesafede, yüksek frekansta ve düşük bant genişliğinde gerçekleşmektedir. Elektronik cihazlardan kasıt daha çok mobil iletişim sağlayan akıllı cep telefonlarıdır. Cep telefonlarının neredeyse birbirlerine değecek kadar yaklaşmasıyla güvenli bir iletişim ortamı oluşturulur. NFC uygulamaları temel olarak 3 ayrı çalışma modunda gerçekleşir. Her çalışma modunun getirdiği ayrı ayrı özellikler ve avantajlar vardır. E-cüzdan, e-bilet , e-anahtar, mobil ticaret ve akıllı poster gibi alanlarda uygulamalara sahiptir.

NFC (Near FieldCommunication) WITH MOBILE APPLICATIONS DATA STRUCTURES Today, mobile communication is very popular (widespread use of smart phones). In this area, development are increasing to make life easier. On radio frequency communication infrastructure with the development work is done. Ultimately NFC (Near Field Communication) infrastructure has been established. NFC, ISO/ IEC standard was adopted in December 2003. NFC is a technology that allows to communicate two electronic devices wirelessly. This takes short distance communication, high frequency and low bandwidth. Electronic devices are smart phones. Mobile phones communicate with each other is provided like touching. Secure communication is created. NFC applications have three separate operating mode of the useage. Each of them has many features and advantages. Electronic wallets, electronic tickets, electronic key, mobile commerce and smart posters are applications of NFC.
Keywords: Bilgisayar; Elektronik bilgi işlem