Okul yöneticilerinin (İlköğretim okulu müdürlerinin) bu okullarda görev yapan rehber öğretmenlerin görevleri ve rehberlik hizmetleri ile ilgili bilinçlilik düzeyleri - Paskal, Kadir (My University, 2001)
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim okulu yöneticilerinin, okul rehberlik hizmetleri ve ilköğretim okullarında görev yapan rehber öğretmenlerin görevleri konusunda bilinçlilik düzeylerinin ne durumda olduğunun belirlenmesidir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gurubu, İstanbul İli Avrupa yakasındaki ilçeler'den; Beyoğlu, Bahçelievler, Bakırköy, Zeytinburnu, Eminönü, Fatih, Esenler, Bayrampaşa, Büyükçekmece, Avcılar İlçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan 207 okul müdürü oluşturmaktadır. Veriler anket yoluyla elde edilerek; frekans ve yüzde dağılımları, aritmetik ortalama ve standart sapmaları, bağımsız grup T Testi, (Independent Samples T Test), Nonparemetrik Kruskal Wallis testi, tek yönlü varyans analizi, Ki-Kare (Chi Square) teknikleri kullanılarak istatistiksel analizlere tabi tutulmuştur. Okul Müdürleri; Disiplin sorunu olan öğrencilerle ilgili olarak, sosyal ve psikolojik araştırmalar yapma, öğrencileri gidebilecekleri üst okullar konusunda bilgilendirme, öğrencilere verimli ders çalışma alışkanlıkları hakkında bilgi verme, öğrencilere meslekleri ve meslek çeşitlerini tanıtıcı bilgiler verme, öğrencileri tanıma teknikleri ile ilgili gerekli form ve testleri kullanmaya hazır bulundurma gibi rehber öğretmenin görevi olduğu açıkça görülen konularda %11 ile %57 arasında görevi olmadığı yönünde cevaplar vermişlerdir. Boş geçen derslere girme, sınavlarda gözcülük yapma, okula gelmeyen öğrencileri ailelerine bildirme, nöbet tutma, gibi rehber öğretmenin kesinlikle yapmaması gereken işleri yapılan ankete katılan yöneticiler büyük oranda rehber öğretmenin görevi olarak görmektedirler. Yöneticiler rehber öğretmenlerden; okulda kurulan eğitime katkı payı, satın alma gibi komisyonlarda görev alma, yazışma, dosyalama işlerinde kendilerine yardımcı olma gibi rehberlikle ilgisi olmayan rutin görevler beklemektedirler. Yapılan araştırmada; cinsiyet değişkeni ile verilen cevaplar arasında erkek yöneticilerin lehine anlamlı bir farklılığa rastlanmış; yaş, kıdem, branş değişkenleri ile verilen cevaplar arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir.

Purpose of this survey is to determine the level of consciousness for the teachers, managers and other advising staff serving at primary education schools. This survey employs a scanning model. Subject of this survey include 207 primary school principals serving at the school in the European-side townships of İstanbul such as Beyoğlu, Bahçelievler, Bakırköy, Zeytinburnu, Eminönü, Fatih, Esenler, Bayrampaşa, Büyükçekmece and Avcılar. Data were optained by public survey and statistically analyzed by uzing frequency and percent distributions, arithmetic averages and standard deviations. Independent samples test, non-parametric Kruskal Wallis Test, (ANOVA), chisquare techniques. Principals gave responses claiming non-authority at the ratios ranging from 11 % to 57 % concerning certain subject that apparently fall under the duties of teachers such as the performance of social and psyhological studies on the students with bad disciplinary records, informing those students about higher-level schools that they can attend as well as efficient studying habits, providing guidance for students on occupations and professions, readiness to utilize the forms and tests needed to become acquainted with students. A large majority of the participants in this survey consider teaching in unattended classes for other teachers, standing as supervisor during exams, informing families of absentee students, standing watch which an teacher must not do whatsoever. Administrators expect from adsivor teachers routine jobs that are not even remotely concerned with teachers such as taking part on the commissions set up at schools related to students share in the cost of education reguler purchasing, as well as extending their help with correspondence and office filing. İn this study, a significant difference favoring male administrators was observed among the sexually differentiated replies whereas no significant relation among the replies with parameters of age, seniority, field of speciallization was obtained.
Keywords: İlköğretim okulları; ÖĞRETMENLER,İLKÖĞRETİM; REHBERLİK, ÖĞRETİMDE