Mali başarısızlığın lojistik regresyon ile belirlenmesi üzerine tekstil ve otomotiv sektörlerinde bir uygulama - Giray, Selay (My University, 2005)
MALİ BAŞARISIZLIĞIN LOJİSTİK REGRESYON İLE BELİRLENMESİ ÜZERİNE TEKSTİL VE OTOMOTİV SEKTÖRLERİNDE BİR UYGULAMA Türkiye Ekonomisi için önemli olan tekstil ve otomotiv sektörleri, ekonomik krizlere karşı dirençli bir yapı sergileyememektedir. Bu çalışma ile, Türkiye için önemli olan bu iki sektöre ilişkin mali başarısızlık tahmin modelleri oluşturulmuş ve bu modeller karşılaştırılmış, farklılıklar ortaya koyulmuştur. Modeller oluşturulurken öncelikle mali oranlara Faktör Analizi uygulanmış, elde edilen faktör skorlarına Lojistik Regresyon Analizi uygulanmıştır. Modellerin farklılık gösterdiği görülmüştür. Tekstil sektörü için mali başarısızlığı etkileyen en önemli faktör likidite iken, otomotiv sektörü için mali başarısızlığı etkileyen en önemli faktör karlılık faktörü olarak bulunmuştur. Uygulamadan elde edilen bulgular doğrultusunda; tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin likidite durumlarını sağlam tutmaları gerektiği (özellikle cari oran, asit test oranı ve nakit oranı değerlerine dikkat etmeleri gerektiği) likidite grubundan sonra en çok faaliyet oranları grubuna dikkat etmeleri gerektiği, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmaların ise karlılık durumlarını sağlam tutmaları gerektiği söylenebilir.

Determining Financial Failures with Logistic Regression Analysis and An Application on Textile and Automotive Sectors Textile and automotive sectors which are important for the economy of Turkey, can not display resistantly structure against economic crises. With this study financial failure forecasting models were formed about this sectors that are important for Turkey, the models were compared and differences were exposed. While forming this models, first of all factor analysis was applied to financial ratios and than factor scores gained from the analysis applied logistic regression analysis. It is established that the models are different. It is determined that the most important factor affects financial failures in textile sector is liquidty and the most important factor affects financial failures in automotive sector is profitability. According to the findings the firms functioned in textile sector should hold healthy the position of liquidty (especially current rate, acid test ratio, and cash ratio). This firms should pay attention the ratios of activity after the ratios of liquidty. And the firms functioned in automotive sector should hold strong the position of profitability.
Keywords: Ekonometri; Lojistik_ Regresyon Analizi; Mali Başarısızlık