Kocayemiş (strawberry tree-arbutus unedo l.) bitkisinin antioksidan özelliklerinin karakterizasyonu - Uysal, Tuğba (My University, 2015)
.ÖZET Amaç: Vücutta çeşitli metabolik reaksiyonlar sonucu oluşan serbest radikallerin aşırı miktarları doku, organ ve sistemlerde hasarlara neden olmaktadır. Bu hasarı sınırlandırmak için vücutta birçok savunma mekanizması geliştirilmiştir, besinlerle alınan C ve E vitaminleri, flavonoidler, karotenoidler bu savunmaya yardımcı antioksidanlar olarak rol almaktadır. Bu çalışmada, insanlar tarafından yiyecek olarak tüketildiği gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kocayemiş bitkisinin toplam antioksidan kapasitesi farklı yöntemler kullanılarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Cu(II)-neocuproin reaktifinin kullanıldığı CUPRAC yöntemi, ABTS radikal katyonu kullanılarak troloks eşdeğeri antioksidan kapasite tayin yöntemi (TEAC), demir(III) iyonu indirgeyici antioksidan gücü (FRAP) yöntemi ve toplam fenolik bileşik miktarının belirlenmesinde Folin-Ciocalteu yöntemi kullanılmıştır. Kocayemiş bitkisinin antioksidan kapasitesi farklı çözücüler kullanılarak tayin edilmiş ve yöntemler arasında karşılaştırma yapılmıştır. Bulgular: CUPRAC yöntemi kullanılarak kocayemiş meyveleriyle yapılan antioksidan kapasite tayininde metanol-asit ekstresi, metanol ekstresi sonuçlarına göre yüksek, ABTS radikal süpürme aktivitesi aynı bulunmuştur. Deneyler yaprak ekstreleri kullanılarak da yapılmış, ABTS ve CUPRAC yöntemleri sonuçları yakın bulunmuştur. İncelenen yöntemlerden TEACCUPRAC ile TEACFRAP değerleri arasında pozitif ilişki tespit edilirken TEACCUPRAC-TEACABTS ve TEACFRAP-TEACABTS değerleri negatif ilişki göstermiştir. En yüksek toplam fenolik madde içeriği Kocayemiş meyvesinin metanollü ekstraktında belirlenmiştir. Sonuçlar: Arbutus Unedo L. ile yapılan antioksidan kapasite tayininde meyve ve yapraklarının antioksidan özelliğe sahip olduğu belirlenmiş, in vitro antioksidan kapasite tayininde birkaç yöntemin birlikte kullanılmasının gerektiği vurgulanmıştır. AnahtarAnahtar Sözcükler: Arbutus Unedo L., CUPRAC, FRAP, TEAC, Toplam fenolik madde. 2.

Objective: Excessive amounts of free radicals that are produced from various metabolic reactions in the organism and are highly reactive due to their unpaired electrons cause damage in tissues, organs, systems. The organism has developed many defence mechanisms, the food-ingested C and E vitamins, flavonoids, caretenoids act as antioxidants aiding this defence. In this study, the total antioxidant capacity of the strawberry plants used in the treatment of various diseases such as food consumed by humans were determined by using different methods. Materials and Methods: The copper(II)-neocuproine reagent is used CUPRAC method, trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) assay with ABTS radical cation, ferric(III) ion reducing antioxidant power (FRAP) method, determining the amount of total phenolic compounds Folin-Ciocalteu method was used. Antioxidant capacity of strawberry plants were determined using different solvents and the methods were compared between. Results: CUPRAC antioxidant capacity of methanol-acid extracts of strawberry tree were found to be higher than of methanolic extract. ABTS radical scavenging were found to be same that extracts, ABTS and CUPRAC antioxidant capacity were found the same that of plant extract. There was positive correlation between TEACCUPRAC and TEACFRAP whereas the correlation was negative for TEACCUPRAC-TEACABTS and TEACFRAP-TEACABTS. The highest total phenolic content, were obtained for methanol extract of Strawberry tree. Conclusion: The determination of antioxidant capacity with made Arbutus unedo L. were found to have too much antioxidant properties of fruit and leaves. It was emphasized that various methods for in vitro antioxidant capacity measurement should be used together. Key Words: Arbutus Unedo L., CUPRAC, TEAC, FRAP, Total phenolics.
Keywords: Anlitik Kimya; Antioksidanlar; Sağlık