Yetişkinlerde iklim değişikliği endişesi dini başa çıkma ve dindarlık ilişkisi - Aydemir, Ayşe Büşra (My University, 2022)
Bu araştırmada yetişkinlerde iklim değişikliği endişesi, dini başa çıkma ve dindarlık arasındaki ilişkisi ve etkileşim incelenmiştir. Bununla beraber araştırmaya yetişkinlerin iklim değişikliği endişesi, dini başa çıkma ve dindarlık eğilimlerinde cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu ve sahip olunan çocuk sayısı gibi sosyo-demografik değişkenler de dâhil edilmiştir. 2022 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında yapılan araştırmaya 279'u kadın, 161'i erkek toplam 440 yetişkin katılmıştır. Araştırma verileri çevrimiçi anket tekniğiyle toplanmış ve anket formunda Kişisel Bilgi Formu, İklim Değişikliği Endişesi Ölçeği, Dini Başa Çıkma Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın temel sorularını cevaplamak amacıyla t testi, tek yönlü varyans (One-Way ANOVA), Regresyon ve Pearson Korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgular incelendiğinde Dindarlık ve dini başa çıkma değişkenleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiş; dindarlık ve iklim değişikliği endişesi ile dini başa çıkma ve iklim değişikliği endişesi değişkenleri arasında ise istatiksel açıdan anlamlı ilişkiler tespit edilememiştir.

In this study, the relationship and interaction between climate change worry, religious coping and religiosity in adults were examined. In addition, socio-demographic variables such as gender, age, marital status, educational status and number of children in adults climate change worry, religious coping and religiosity tendencies were also included in the study. A total of 440 adults, 279 women and 161 men, participated in the research conducted in July and August 2022. Research data were collected by online survey technique and Personal Information Form, The Climate Change Worry Scale, Religious Coping Scale and Individual Religiosity Scale were used in the questionnaire. In order to answer the basic questions of the research, t-test, one-way variance (One-Way ANOVA), Regression and Pearson Correlation analyzes were performed. When the findings obtained as a result of the research were examined, a positive and significant relationship was found between the variables of religiosity and religious coping; No statistically significant relationships were found between religiosity and climate change worry and religious coping and climate change worry variables.
Keywords: Din; dindarlık; dini başa çıkma; endişe; klim değişikliği; psikoloji climate change; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; psychology; Religion; religiosity; religious coping; worry