Mesleki ve teknik anadolu liselerinde muhasebe eğitiminin Türkiye muhasebe standartları ile uyumlaştırılması ve bir uygulama - Çakır, Nurdan (My University, 2017)
Ekonomik ve ticari anlamda ülkeler arasında sınırların kalkmasıyla birlikte uluslararası şirketler Türkiye'de faaliyete başlamış, Türkiye merkezli şirketler ise yurt dışında işletme kurarak uluslararası alanda rekabet etme şansı elde etmiştir. Bu durum; işletmeleri yasal olarak, faaliyet gösterdikleri ülkenin muhasebe uygulamasını öğrenmeye ve kullanmaya zorlamıştır. Her ülkenin farklı yapıda olan muhasebe uygulamaları nedeniyle işletmeler pek çok karmaşık sorunla karşı karşıya kalmış olup, işletmeleri bu karmaşık durumdan kurtarmak amacıyla, ülkeler ortak bir muhasebe dili oluşturmaya başlamış ve süreç günümüze kadar bir hayli ilerleme kaydetmiştir.Türkiye'de de bu süreçte TMS ve TFRS uygulamalarını içeren standartlar uygulamaya konulmuş olup yeni standart hazırlama çalışmaları Kamu Gözetimi Kurumu tarafından devam sürdürülmektedir.Bu çalışmanın amacı; ülkemizde lisans ve lisansüstü düzeyde öğretimi verilen Türkiye Muhasebe Standartlarının, mesleki eğitimin temelini oluşturan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri müfredatında yer alması gerekliliği üzerine, muhasebe ve finansman öğretmenlerine yönelik bir anket çalışması yapmak ve bir müfredat önerisi sunmaktır.

Upon the borders between countries vanishing in economic and commercial terms, international companies have started their activities in Turkey, and the companies seated in Turkey gained the chance to open branches abroad and to compete in international arena. This matter forced the businesses to learn and use the accounting practices of the country in which they are legally engaged in business activities. Due to the accounting practices which have different structure in every other country, the businesses have encountered a series of complicated issues. In order to relieve the businesses from this complicated situation, a joint accounting language started to be generated and until recently, the process has made a lot of process until recently.In Turkey, standards encompassing TMS and TFRS (Turkish Accounting Standards and Turkish Financial Reporting Standards) practices were prepared during this process and were put to practice. The new standard preparation studies are ongoing and they are undertaken by the Public Oversight Authority.The purpose of this study is; to conduct a survey study based on the requirement of Turkish Accounting Standards which are taught in bachelors and master's degree levels in Turkey also being taught under the curriculum of Occupational and Technical Anatolian Schools and recommend a curriculum.
Keywords: Finans; İşletme; Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Turkish Accounting Standards; Mesleki ve Teknik Eğitim; Muhasebe; Standartlar; Turkish Financial Reporting Standards; Türkiye; Türkiye Finansal Raporlama Standartları; Türkiye Muhasebe Standartları; Vocational and Technical Anatolian School; Vocational and Technical Training; Yönetim