Hastane çalışanlarının öğrenilmiş güçlülük düzeyleri ve iç dış kontrol odağı arasındaki ilişkinin yönetsel açıdan incelenmesi: bir hastane uygulaması - Kartal, Hasret (My University, 2018)
Güçlülük teorisinin temelinde sosyal ve bireysel güçlülük kavramları bulunmaktadır Öğrenilmiş güçlülük, öğrenilen başa çıkma becerileri, öz yönetim teknikleri ve

kontrol yetenekleridir. Kontrol odağı, kişinin davranışlarını, kaderini kimin ve neyin belirlediğine ilişkin bir algıdır. Sağlık 7/ 24 çalışılan, stresin yüksek olduğu mesainin fazla olduğu bir sektördür. Bu sebeple insan kaynağı oldukça önem arz etmektedir.Bu çalışma, hastane çalışanlarının öğrenilmiş güçlülük düzeylerinin iç dış kontrol odağına olan ilişkisinin yönetsel açıdan inceleyebilmek amacı ile yapılmıştır. Kolayda örneklem yöntemi ile seçilen hastane bünyesindeki çalışanlara gönüllülük kuralına riayet edilerek, araştırmada veri toplama aracı olan demografik bilgiler anketi ve Rosenbaum’un Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği ile Rotter’in İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS.15 programında analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre kontrol odağı ölçeği ile öğrenilmiş güçlülük ölçeğine ait değerler arasında negatif yönlü zayıf bir ilişkinin olduğu saptanmıştır ( p<0.05, r-0,210).ABSTRACT At the core of the theory of strength is the concepts of social and individual strength. Learned strength, learned coping skills, self-management techniques and self-control skills. Control focus is a perception of who and what determines their behavior, their destiny. Health is a sector that works 24/ 7 and has a high stress level. For this reason, human resources are very important.This study was conducted with the aim of examining the relationship between learned strength levels of hospital staff and the internal control center. Demographic information survey, Rosenbaum 's Learned Powerfulness Scale and Rotter' s Internal - External Control Locus Scale were used in the study. The data were analyzed in the SPSS.15 program. According to the results of the analysis, there was a negative correlation between the values of the control-center scale and the learned-strength scale (p <0.05,r -0,210).
Keywords: Bilişsel beceriler; Cognitive skills; Çalışanlar; Dış kontrol odağı; Employees; External control focus; Hastane; Hospital; Internal control focus; iç kontrol odağı; İç kontrol odağı; Learned resourcefulness; Learned strength; Management; Öğrenilmiş güçlülük; Psikolojik yönler; Psychological aspects; Turkey; Türkiye; Yönetim