Hemşirelerin hümanist davranma becerileri ile yapay zekaya yönelik tutumları arasındaki ilişki - Nurkalem, Semra (My University, 2025)
Hemşirelerin Hümanist Davranma Becerileri ile Yapay Zekaya Yönelik Tutumları Arasındaki İlişki Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelerin hemşirelik uygulamalarında hümanist davranma becerileri ile yapay zekaya yönelik genel tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma İstanbul ilinde bir eğitim ve araştırma hastanesinde 16.8.2024 16.10.2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Evreni araştırmanın yapıldığı hastanede çalışan 542 hemşire örneklemi ise 343 hemşire oluşturdu. Veri toplanmasında “Kişi Tanıtım Formu”, “Hemşirelik Uygulamalarında Hümanist Davranma Becerisi Ölçeği”, “Yapay Zekaya Yönelik Genel Tutum Ölçeği” kullanıldı. Veriler yüz yüze görüşülerek öz bildirim yöntemi ile toplandı. Bulgular: Hemşirelerin hümanist davranma beceri düzeyleri ile yapay zekaya yönelik genel tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). Sorumlu hemşirelik pozisyonunun (B=0,66; p=0,002), ameliyathane (B=1,20; p<0,001) ve ayaktan tanı tedavi dışında bir birimde çalışma durumunun (B=0,39; p=0,003) hemşirelik uygulamalarında hümanist davranma becerisini olumlu; bilgisizlik nedeniyle olumsuz yapay zekâ tutumunun (B=-0,29; p=0,013) ise olumsuz yönde etkilediği saptandı. Lisans ve üzeri eğitim düzeyine sahip olma (B=0,409; p=0,012) ile hasta bakımına yeterli vakit ayıramama düşüncesinin (B=0,214; p=0,041) pozitif yapay zekâ tutumunu arttırdığı; yapay zekâ ürünlerinin yönetilemeyeceği (B=-0.298; p=0,010) ve yapay zekâ teknolojilerini öğrenmenin zor olduğu düşüncelerinin (B=-0,319; p=0,029) ise pozitif yapay zekâ tutumunu azalttığı belirlendi. Yapay zekayı gelişme ve ilerleme olarak görme (B=-0,406; p=0,025) ve yapay zekanın bağımlılığa neden olacağı düşüncelerinin (B=-0,291; p=0,011) negatif yapay zekâ tutumunu arttıran bağımsız değişkenler olduğu saptandı. Sonuç: Hemşirelerin yapay zekâya dair çeşitli endişe ve kaygıları olduğu, yapay zekâya yönelik tutumları ile hümanist davranış becerileri arasında doğrudan bir ilişki bulunmadığı sonucuna varıldı. Hemşirelik, yapay zekâ, hümanizm, sağlıkta dijitalleşme, tutum

The Relationship Between Nurses' Humanistic Behavior Skills and Their Attitudes Towards Artificial Intelligence Objective: The objective of this study is to examine the relationship between nurses' humanistic behavior skills in nursing practice and their general attitudes towards artificial intelligence. Materials and Methods: The study was conducted in a training and research hospital in Istanbul between 16 August 2024 and 16 October 2024. The population comprised 542 nurses employed at the hospital where the study was conducted, and the sample included 343 nurses. The Person Introduction Form, the Humanistic Behavior in Nursing Practice Scale, and the General Attitude Towards Artificial Intelligence Scale were utilized for data collection. The data was collected through face-to-face interviews using the self-reporting method. Results: There was no statistically significant correlation between nurses' humanistic behavior skill levels and their general attitudes towards artificial intelligence (p>0.05). It was found that responsible nursing position (B=0.66; p=0.002), operating room (B=1.20; p<0.001) and working in a unit other than outpatient diagnosis and treatment (B=0.39; p=0.003) positively affected the ability to act humanistically in nursing practices, while negative artificial intelligence attitude due to ignorance (B=-0.29; p=0.013) negatively affected it. Having a bachelor's degree or higher (B=0.409; p=0.012) and not having enough time for patient care (B=0.214; p=0.041) were independent variables that increased positive AI attitudes, while thoughts that AI products could not be managed (B=-0.298; p=0.010) and that it was difficult to learn AI technologies (B=-0.319; p=0.029) decreased positive AI attitudes. It was found that seeing artificial intelligence as development and progress (B=-0,406; p=0,025) and thinking that artificial intelligence will cause dependency (B=-0,291; p=0,011) were independent variables that increased negative artificial intelligence attitudes. Conclusion: It was concluded that nurses had various concerns and anxieties about artificial intelligence and that there was no direct relationship between their attitudes towards artificial intelligence and their humanistic behavior skills. Nursing, artificial intelligence, humanism, digitalization in health, attitude
The relationship between nurses' humanistic behavior skills and their attitudes towards artificial ıntelligence
Keywords: Artificial intelligence; attitude; digitalization in health; Hemşirelik; humanism; hümanizm; Nursing; sağlıkta dijitalleşme; tutum Nursing; Yapay zeka