Sigortacılıkta elementer alanda risk yönetimi - Hubuloğlu, Didem (My University, 2005)
Sigorta iktisadi ve sosyal hayatımızda çok büyük önem arz etmektedir. Bireyler sigorta sayesinde, ortaya çıkabilecek tehlikelerin getirebileceği ekonomik zorlukların altından kalkabilecek ve ayrıca topluma yük olmaktan kurtulacaklardır. Sigorta ile, sigortalanabilir menfaat sahipleri, söz konusu menfaate gelebilecek herhangi bir zarara karşı kendilerini garanti altına almaktadırlar. Sigorta şirketleri, rekabet şartlarında, üzerlerine aldıkları riziko koşullarını daha iyi inceleyerek riziko maliyetlerini de göz önünde bulundurup değerlendirerek sigortalılarına sağladıkları teminatlar doğrultusunda fiyatın tespitinde daha gerçekçi davranabilmek amacıyla Risk Yönetimi faaliyetlerini gerçekleştirmek durumunda ve zorundadırlar. Risk gelecekte ortaya çıkması istenmeyen bir olayın gerçekleşme olasılığı olarak nitelenebilir. Sigorta şirketleri, üzerlerine bir risk alırken bu riski üzerlerine almalarına karşılık bir maliyeti de sigortalıdan, ona sağladıkları güvenceye karşılık olarak alırlar. Bu karşılık primdir. Bir riski sigortalarken, önce risk değerlendirilir ve bu riski üstlenerek sigortalıya teminat sağlamak için alınacak prim belirlenir. Bu belirlemeye esas, riskin ölçülmesi işlemidir. Risk yönetiminin amacı, riski azaltma ya da güvence altına alma olarak açıklanabilir. Risk yönetimi sigorta şirketlerine etkin bir risk seçimi olanağı sağlar. Riskin gerçekçi ve etkin bir şekilde fiyatlandırılmasını sağlar. Ekonomide her mal ve hizmetin bir fiyatı vardır. Sigorta şirketinin taşıyacağı riski değerlendirmesi, ona bir değer biçmesi gerekir. Risk yönetimi, teknik karlılığın gelişmesine katkıda bulunur. Risk yönetimi özellikle yangına karşı sigortalanan rizikolar için önem arzetmektedir; çünkü, yangın riskini etkileyen bir çok faktör, riziko ile ilgili şartlardan oluşmaktadır. Söz konusu şartlar iyileştirilerek, yangın riski azaltılabilir. Sonuçta risk öngörülemez; ancak, riskin gerçekleşme olasığılığı azaltılabilir. Rizikoyu görüp, değerlendirmeli ve sonrasında menfaat sigortalanabilir görülürse sigortalanmalıdır

Insurance is very important both for social and economic aspects of our lives. People can easily overcome any kinds of risks, that are likely to affect them badly on economical basis with insurance. Insurance companies have to apply risk management operations in order to be more objective while determining the rates. They have to examine the details of each risk carefully and evaluate the cost of them objectively. Risk can be basically defined as the possibility of an undesired event to occcur in the near future. Insurance companies gets risk and they charge some amount of money in exchange of this. This is defined as “premium”. When a risk is insured, it is firstly evaluated and then the premium that is necessary to be charged to the insured is determined. This determination depends on risk measurement. The purpose of the risk management is to decrease the possible sources of the risk and to take it under cover. Risk management enables insurance companies to have effctive risk selection possibilities and objective pricing strategies. Every kind of goddds and services have their own prices in economy. The insurance company needs to evaluate before insuring it and determine on a specific price. Risk management therefore causes technical profit ratios to improve. Risk management is especially important for the kind of risks that are insured for the fire risks because majority of the factors that effect the fire risk come out of the conditions which are relevant to risks’ itself. The improvement of these conditions can decerase the risk of fire. Although the risk is unpredictable, the possibility of realization o f the risk can be decreased. Risk, must be examanied, controlled and evaluated carefully and then the decision of whether to insure it or not must be made.
Keywords: Risk Yönetimi_Sigortacılık; Sigortacılık