15-49 yaş arası gebe kadınların beslenme alışkanlıkları - Özçelik, Dilek (My University, 2010)
15-49 Yaş Arası Gebe Kadınların Beslenme Alışkanlıkları Bu araştırma, Ocak-Mart 2010 Tarihleri arasında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi gebe izlem polikliniğine herhangi bir nedenle başvuran ve gönüllü olarak katılan tüm gebeler üzerinde yapılan tanımlayıcı türde bir çalışmadır. 201 katılımcıdan yüz yüze anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırmaya katılan gebe kadınların ortalama enerji, protein, yağ, karbonhidrat, folik asit, demir, kalsiyum ve iyot alım miktarları sırasıyla; 1737±31.7 kkal, 66.8±1.5 g, 74±1.6 g, 195.5±4.3 g, 290.6±6.4 µg, 10.3±0.2 mg, 953.5±25.5 mg ve 173.1±5.5 µg’ dır. Ayrıca bazı vitamin ve mineraller ile MUFA, PUFA ve doymuş yağ asitleri de gebelerden alınan 1 günlük besin tüketim kayıtları ile hesaplanmıştır. Ayrıca gebe kadınların besin tüketim sıklıkları da sorgulanarak tablo halinde araştırmada yer verilmiştir. Gebelere VERİ S.E.S.İ anketi de uygulanarak katılımcıların sosyoekonomik durumları da tanımlanmış ve sosyoekonomik düzeyleri ile beslenme durumları karşılaştırılmıştır. Gebelerin %40.3’ ü orta sosyoekonomik düzeyde yer almakta ve düzey arttıkça enerji ve besin öğeleri alımları da artmaktadır. Fakat araştırmaya katılan gebe kadınların yer aldıkları sosyoekonomik tabakalar ile enerji ve besin öğeleri tüketimleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p0.05). Araştırmaya katılan gebe kadınların %92’ si gebelik sırasında bir takım rahatsızlıklar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca araştırmaya katılan gebe kadınların %15.9’ unun gebelik öncesinde kronik hastalık tanısı aldıkları görülmüştür. Bu araştırma ile gebelikte sık karşılaşılan beslenme problemleri tanımlanmış olup 15-49 yaş arası gebe kadınların beslenme durumları ortaya konulmuş ve toplumda risk grupları arasında yer alan gebelerin yeterli ve dengeli beslenerek anne ve bebekte oluşabilecek beslenmeyle ilintili hastalıkların önlenebileceği vurgulanmak istenmiştir. Anahtar Kelime: Beslenme, gebelik, besin tüketimi, tüketim sıklığı, VERİ S.E.S.İ

Nutrıtıonal Habıts Of 15-49 Years Old Pregnant Women This research was carried out at Zeynep Kamil Women and Children’ s Diseases Education and Research Hospital between January-March 2010. Data was collected using a face-to-face questionnaire on 201 pregnant women applying to pregnancy follow-up outpatient clinic for any reason and who were willing to participate in this study. This study is a descriptive study. The average energy, protein, folic acid, iron, calcium and iodine intake of the participant pregnant women were 1737±31.7 kcal, 66.8±1.5 g, 290.6±6.4µg, 10.3±0.2 mg, 953.5±25.5 mg and 173.1±5.5 µg respectively. Furthermore the daily consumption of some vitamins, minerals and saturated fatty acids were calculated. The frequency of food consumption of pregnant women is also questioned and presented in the form of tables. The socioeconomic status of the participants were also described using a S.E.S questionnaire. The socioeconomic status and nutritional status of pregnant women were compared. 40.3% of pregnant women were found to be at moderate socioeconomic level. It was detected that as the socioeconomic level improved the energy and food item intake also increased. However, this was not found to be statistically significant (p>0.05). 92% of pregnant women declared that they had some sort of health problems during pregnancy. Furthermore some kind of chronic disease was detected on 15.9% of pregnant women. This study identifies the frequent nutritional problems of 15-49 years old pregnant women and describes their nutritional status therefore emphasizes the adverse outcomes of poor nutrition on mother and child health. Key Words: Nutrition, pregnancy, food consumption, consumption frequency, DATA S.E.S.İ.
Keywords: Beslenme Alışkanlıkları; Halk Sağlığı