Beslenme ve diyetetik öğrencilerine yönelik geliştirilen menü planlama eğitimi mobil uygulamasının etkinliğinin değerlendirilmesi - Yüce, Mustafa (My University, 2025)
Amaç: Toplu beslenme sistemlerinde menü planlama eğitimi, geniş kapsamlı bir konudur ve sürekli menü yazarak pratik yapmayı gerektirir. Yazılan menüleri değerlendirebilecek ve geri bildirimde bulunabilecek bir sistem yoktur. Bu çalışmada, beslenme ve diyetetik öğrencileri için toplu beslenme sistemlerinde menü planlama eğitimini interaktif olarak öğretebilecek bir mobil uygulama geliştirmek ve mobil öğrenme yöntemiyle verilen bu eğitimin sonuçlarına göre mobil uygulamanın etkinliğini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2024 – 2025 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Türkiye’deki 3 üniversitede öğrenim gören 87 kişiden oluşan bir örneklem grubuyla yapılmış randomize kontrollü yarı deneysel bir çalışmadır. Katılımcılar, kontrol ve deney grubu olarak iki gruba ayrılmış ve menü planlama bilgi düzeylerini ölçmek için ön test yapılmıştır. Deney grubuna mobil uygulama ile, kontrol grubuna geleneksel yöntemle menü planlama eğitimi verilmiş ve son test yapılarak başarı puanları arasında ilişki olup olmadığı analiz edilmiştir. Deney sonunda, uygulamayı kullanan katılımcıların uygulamaya ilişkin görüşleri mobil uygulama kullanılabilirlik ölçeği ile alınmıştır. Ayrıca katılımcıların mobil öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluk durumunu belirlemek amacıyla ölçek uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların, gruplar arasında fark olmaksızın, mobil öğrenmeye yönelik hazırbulunuşluk seviyelerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Deney grubunun son test başarı puanları, kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Mobil uygulamada geçirilen süre (p<0,002) ve uygulamadaki oyun oynama sayısı (p=0,030) ile son test başarı puan artışı arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Katılımcıların mobil uygulamayla ilgili görüşleri, mobil uygulamanın kullanıcı dostu ve işlevsel olduğu yönündedir. Sonuç: Bu çalışmada beslenme ve diyetetik öğrencilerine yönelik geliştirilen menü planlama eğitimi mobil uygulamasının öğrencilerin başarı puanlarını arttırdığı ve uygulamanın öğrenciler tarafından benimsenerek öğrenmelerine katkısının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Objective: Menu planning education in food service operations is a comprehensive subject that requires regular practice through the repeated drafting of menus. Currently, there is no system available to evaluate the drafted menus and provide constructive feedback. This study aims to develop a mobile application designed to interactively teach menu planning education within food servise operations to nutrition and dietetics students and to evaluate the effectiveness of this application based on the outcomes of this education delivered through a mobile learning approach. Materials and Methods: This randomized controlled quasi-experimental study was conducted during the fall semester of the 2024–2025 academic year with a sample group of 87 students from three universities in Turkey. Participants were divided into two groups: an experimental group and a control group. A pre-test was administered to assess their initial knowledge of menu planning. The experimental group received menu planning education via the mobile application, while the control group was taught using traditional methods. A post-test was conducted to analyze whether there was a relationship between the achievement scores of the two groups. Feedback on the mobile application was collected from participants using a usability scale, and a readiness scale was applied to determine their readiness for mobile learning. Results: Participants demonstrated high levels of readiness for mobile learning, irrespective of group assignment. The post-test success scores of the experimental group were significantly higher compared to the control group (p<0,001). The time spent using the mobile application (p<0,002) and the frequency of game interactions within the application (p=0,030) were both significantly correlated with higher post-test success rates. Participants’ opinions regarding the mobile application indicated that the mobile application was user-friendly and functional. Conclusion: This study concludes that the mobile application developed for menu planning education for nutrition and dietetics students enhances students’ success scores and contributes to their learning, as evidenced by its adoption by the students.
Evaluation of the effectiveness of a mobile application for menu planning education developed for nutrition and dietetics students
Keywords: Diet therapy; Diyet terapisi; hazırbulunuşluk Menu planning; kullanılabilirlik; Menü planlama; mobil öğrenme; mobil uygulama; mobile application; mobile learning; readiness; usability