Tornalama işleminde kesme parametrelerinin ve iş parçası uzunluğunun yüzey pürüzlülüğüne etkilerinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Bu çalışmada; tornalama ile üretimi gerçekleştirilen alüminyum parçanın yüzey kalitesi analiz edilmiştir. Bağımlı değişkenler üzerinde etkili olabilecek iş parçası boyu, iş parçası çapı, talaş derinliği ve ilerleme oranı gibi değişkenlerin etkisi irdelenmiştir. Tornalamada önemli bir işleme parametresi olan kesme hızı bu çalışmada sabit tutulmuştur. Daha önceki tecrübeler ve literatürdeki çalışmaların incelenmesi sonucu bu parametrenin belirlenen bağımsız değişkene etkisinin göz ardı edilebileceğine karar verilmiştir. Sonuçların kabul edilebilir değerde çıkmasına yardımcı olacağı ve optimal sonuçlara ulaşılarak zaman ve maliyetten kazanımların olacağı düşünülerek istatistiksel yöntem olarak Taguchi metodu kullanılmıştır. Bu metot ile deneylere harcanacak zaman ve maliyetten tasarruf edilmiş, deney sonuçlarında elde edilen veriler optimize edilerek iyileştirme gerçekleştirilmiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki matematiksel olarak regresyon analiz yöntemiyle modellenmiştir. Sonuç olarak da Taguchi yönteminin uygulandığı bu çalışmada kesme kuvveti, yüzey pürüzlülüğü ve titreşim gibi işleme yöntemlerinde minimize edilip, performans artırılmış ve elde edilen ürün kalitesi iyileştirilmiştir.

In this work, the surface quality of an aluminium piece produced by turning is analysed. The effect of the length and diameter of working piece, cutting depth and feed rate were also investigated. The cutting speed, which is an important machining parameter, was kept constant in this study. Going from past works experience the effect of cutting speed was ignored. Statically method of Taguchi was used in this work in order to obtain more reliable and optimum results. By this method, time and cost savings were made, and the test results were optimized. The relation between the dependent and independent variables were also modelled by regression analysis. The results showed that cutting force, surface roughness and vibration were minimised in machining process and production quality was improved.
Investigation of the effect of cutting parameters on the geometric tolerances and surface roughness in turning operation