Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile uykusuzluk ve psikolojik iyilikleri arasındaki ilişki - Demirer, İlkben (My University, 2020)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerini, uykusuzluk ve psikolojik iyi oluşlarını belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi göstermektir.Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımla yürütülen araştırmanın örneklemini Ekim-Kasım 2019 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi’nde okuyan gönüllü 702 öğrenci oluşturdu. Araştırma için gerekli etik kurul ve kurum izinleri alındı. Veriler, 23 sorudan oluşan kişisel bilgi formu, Uluslararası fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kısa formu, Bergen Uykusuzluk Ölçeği (BUÖ) ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Mann- Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Ki kare testi, Lojistik Regresyon Analizi ve Post-hoc Games Howell Analizi kullanıldı.Bulgular Öğrencilerin%20,4’ünün inaktif, %57’sinin minimal aktif ve %22,6’sının yeterince aktif düzeyde olduğu, %59,3’ünün uykusuzluk yaşadığı belirlendi. psikolojik iyi oluş puan ortalaması 40,23±8,18 olarak bulundu. .Psikolojik durumunu kötü olarak değerlendiren öğrencilerin daha fazla uykusuzluk yaşadığı ve psikolojik iyi oluş toplam puanındaki 1 birim artışın uykusuzluk yaşama riskini 0,972 kat azalttığı belirlendi. Aile ilişkisi kötü olanların 1,512 kat, sürekli ağrısı olanların 1,6 kat, aşırı stresi olanların 2,504 kat ve yatakta telefon kullananların 1,760 kat daha fazla uykusuzluk yaşadığı bulundu. Sonuçlar: Yüksek fiziksel aktivite düzeyinin psikolojik iyi oluşu arttırdığı, uykusuzluğun psikolojik iyi oluşu olumsuz etkilediği ve psikolojik iyi oluş puanındaki artışın uykusuzluğu azalttığı belirlendi.İÇİNDEKİLERTEZ ONAYI1BEYANiTEŞEKKÜRiiİÇİNDEKİLERiiiTABLOLAR LİSTESİviKISALTMALAR LİSTESİviii1.ÖZET12. SUMMARY23. GİRİŞ ve AMAÇ34.GENEL BİLGİLER74.1. Üniversite Öğrencileri74.2. Fiziksel Aktivite84.2.1. Fiziksel aktivite türleri84.2.2 Fiziksel aktivitenin şiddeti, süresi ve sıklığı94.2.3. Fiziksel aktiviteyi etkileyen faktörler114.2.4 Fiziksel aktivitenin sağlığa etkisi124.2.5. Fiziksel aktivite ölçme yöntemleri134.2.5.1. Kriter yöntemler144.2.5.2. Objektif yöntemler144.2.5.3. Subjektif yöntemler154.2.6. Üniversite öğrencileri ve fiziksel aktivite ili ilgili yapılan çalışmalar164.3.Uyku174.3.1.Uyku tanımı ve tarihçesi174.3.2.Uykunun fizyolojisi ve sirkadiyen ritim194.3.3.Uykunun evreleri194.3.3.1. Uyanıklılık (W)204.3.3.2. Non-REM uykusu204.3.3.3. REM uykusu204.3.3.4. Uyku bozuklukları214.3.3.5. Uykusuzluk214.3.4.Üniversite öğrencilerinin uyku kalitesini etkileyen faktörler234.3.5.Üniversite öğrencileri ve uyku problemleri ile yapılmış araştırmalar244.4.Psikolojik İyi Oluş254.4.1.Psikolojik iyi oluşun tanımı264.4.2.Psikolojik iyi oluş ve kuramlar264.4.2.1. Psikoanalitik kuram ve iyi oluş264.4.2.2. Bireysel psikoloji ve iyi oluş264.4.2.3. Psikososyal gelişim kuramı ve iyi oluş274.4.2.4. Hümanistik yaklaşım ve iyi oluş274.4.2.5. Kişilerarası ilişki ve iyi oluş274.4.2.6. Varoluşçu yaklaşım ve iyi oluş284.4.3.Ryff’ın Psikolojik İyi Oluş Modeli284.4.3.1. Öz-kabul284.4.3.2. Olumlu ilişkiler284.4.3.3. Özerklik284.4.3.4. Çevresel hâkimiyet294.4.3.5. Yaşam amacı294.4.3.6. Bireysel gelişim294.4.4. Üniversite öğrencileri ve psikolojik iyi oluş ile ilgili çalışmalar294.5. Üniversite Öğrencilerine Yönelik Hemşirelik Yaklaşımları315.GEREÇ VE YÖNTEM325.1. Araştırmanın Amacı ve Türü325.2. Araştırmanın Değişkenleri325.3. Araştırmanın Yeri ve Zamanı325.4. Araştırmanın Evreni ve Örneklemi335.5. Araştırmaya Dahil Edilme Kriterleri345.6. Araştırmaya Dahil Edilmeme Kriterleri355.6.1. Kişisel Bilgi Formu355.6.2. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (UFAA) (IPAQ - International Physical Activity Questionnaire Short Form)355.6.3. Bergen Uykusuzluk Ölçeği (BUÖ) (Yetişkin Bireyler)365.6.4. Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ)375.7. Araştırmanın Etik Yönü375.8. Verilerin Değerlendirilmesi385.9. Araştırmanın Sınırlılıkları386.BULGULAR396.1. Öğrencilerin Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketine Yönelik Bulguları426.2. Öğrencilerin Bergen Uykusuzluk Ölçeği’ne Yönelik Bulguları496.3. Öğrencilerin Psikolojik İyi Oluş Ölçeği’ne Yönelik Bulguları546.4. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi, Bergen Uykusuzluk Ölçeği ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği arasındaki bulgular617.TARTIŞMA ve SONUÇ647.1. Öğrencilerin Fiziksel Aktivite Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlere Yönelik Bulguların Tartışması647.2. Öğrencilerin Uykusuzluk Durumları ve Etkileyen Faktörlere Yönelik Bulguların Tartışması667.3. Öğrencilerin Psikolojik İyi Oluş Ölçeği Puanları ve Etkileyen Faktörlere Yönelik Bulguların Tartışması708.KAYNAKLAR769.EKLER10110. ÖZGEÇMİŞ117

Objective: This study aims to define the physical activity levels, insomnia and the psychological well-being of university students and showcase the relationship between these factors.Material and Methods: 702 volunteer students of Marmara university faculty of health sciences and faculty of art and sciences constitute the sample of the research conducted with descriptive and correlation-seeking design in between October to November 2019. The necessary ethical consent is taken from participants. The data is collected through the use of participant information form made out of 23 questions, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Bergen Insomnia Scale (BIS) and Psychological Well-being Scale (PWBS). Descriptive statistic, Mann-Whitney U Test, Kruskal Wallis test, Ki Square test, Logistic Regression Analysis and Post-hoc Games Howell Analysis are used to evaluate the data.Result: Study shows that out of all students %20,4 are inactive, %57 are minimally active and %22,6 are sufficiently active. Data shows that %59,3 of the participants suffer from insomnia. It is discovered that the participants are above the PWBS mean (40,23±8,18). Data shows that students having a bad psychological state suffer more from insomnia and one point increase in the PWBS total score reduces the risk by a multiplication of 0,972. Study shows that having bad familial relations increase the risk of suffering from insomnia by multiplication of 1,512, continual headaches increases the risk by multiplication of 2,504 and using phones in bed increases it by multiplication of 1,760.Conclusion: It is observed that high level of physical activity has a positive correlation and insomnia has a negative correlation with psychological well-being. It is determined that the increase in psychological well-being score reduced insomnia.CONTENTSTHESIS APPROVAL DECLARATIONTHANK YOUCONTENTS TABLES LIST ABBREVIATIONS LIST 1.ÖZET 12. SUMMARY 23. INTRODUCTION and OBJECTIVE 34. versity Students 74.2. Physical Activity 84.2.1. Physical activity types 84.2.2 Severity, duration and frequency of physical activity 94.2.3. Factors affecting physical activity 114.2.4 Effects of physical activity on health 124.2.5. Physical activity measurement methods 134.2.5.1. Critical methods 144.2.5.2. Objective methods 144.2.5.3. Subjective methods 154.2.6. Studies on university students and physical activity 164.3. Sleep 174.3.1. Definition and history of sleep 174.3.2. Physiology of sleep and circadian rhythm 194.3.3. Stages of sleep 194.3.3.1. Alertness (W) 204.3.3.2. Non-REM sleep 204.3.3.3. REM sleep 204.3.3.4. Sleep disorders 214.3.3.5. İnsomnia 214.3.4. Factors affecting university students' sleep quality 234.3.5. Studies with university students and sleep problems 244.4. Psychological Well-Being 254.4.1. Definition of psychological well-being 264.4.2. Psychological well-being and theories 264.4.2.1. Psychoanalytic theory and well-being 264.4.2.2. Individual psychology and well-being 264.4.2.3. Psychosocial development theory and well-being 274.4.2.4. Humanistic approach and well-being 274.4.2.5. Interpersonal relationship and well-being 274.4.2.6. Existentialist approach and well-being 284.4.3. Ryff's Psychological Well-Being Model 284.4.3.1. Self-acceptance 284.4.3.2. Positive relationships 284.4.3.3. Autonomy 284.4.3.4. Environmental domination 294.4.3.5. Life purpose 294.4.3.6. Individual development 294.4.4. University students and studies on psychological well-being 294.5. Nursing Approaches to University Students 315. MATERIAL AND METHOD 325.1. Purpose and Type of the Study 325.2. Research Variables 325.3. Place and Time of the Study 325.4. The Universe and the Sample of the Study 335.5. Inclusion Criteria for Research 345.6. Criteria not included in the study 355.6.1. Personal Information Form 355.6.2. International Physical Activity Questionnaire Short Form (UFAA) (IPAQ - International Physical Activity Questionnaire Short Form) 355.6.3. Bergen Insomnia Scale (BUÖ) (Adult Individuals) 365.6.4. Psychological Well-Being Scale (PIQ) 375.7. Ethical Aspect of the Research 375.8. Evaluation of the Data 385.9. Limitations of the Study 386. RESULTS 396.1. Students' Findings Related to the International Physical Activity Survey 426.2. Findings of the Students Regarding the Bergen Insomnia Scale 496.3. Students' Findings Related to the Psychological Well-Being Scale 546.4. Findings between the International Physical Activity Survey, Bergen Insomnia Scale and Psychological Well-Being Scale 617. DISCUSSION AND CONCLUSION 647.1. The Discussion of Students' Physical Activity Levels and Findings Related to Affecting Factors 647.2. Discussion of Students' Insomnia Status and Findings Related to Affecting Factors 667.3. Discussion of Students' Psychological Well-Being Scale Scores and Findings for Affecting Factors 708. REFERENCES 769 APPENDIX 10110. RESUME 117
Keywords: fiziksel aktivite; Health; Hemşirelik; insomnia; Nursing; physical activity; psikolojik iyi oluş University students; psychological well-being; Sağlık; uykusuzluk; üniversite öğrencileri