Orta kademe yöneticilerinin liderlik özelliklerinin çalışanların iş tatminine etkisi üzerine bir araştırma - Karaca, Seçkin (My University, 2008)
Çalışmamızda yöneticilik ve liderlik kavramları üzerinde durulmuş, Orta Kademe Yöneticilerinin önemli etkileri olduğu düşünülen bir kamu kuruluşunda çalışanların iş tatmini ile bu yöneticilerin liderlik özellikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. “Başkaları vasıtası ile iş görme” şeklinde tanımlamada görüş birliğine varılmış yöneticilik ile insanları etkileme gücü olan liderliğin birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olan kavramlar olduğu görülmüştür. Yöneticilik ile liderlik arasındaki farklar belirtilmiş ve liderlik yaklaşımlarının liderliğe katkılarına değinilmiştir. Her bir yaklaşımın liderliğe bir şeyler kattığı, eksik bırakılan yönleri diğer yaklaşımların tamamlamaya çalışıldığı görülmüştür. Güncel yaklaşımlardan olan Dönüşümcü ve Etkileşimci liderlik yaklaşımı ile iki liderlik arasındaki ayırt edici özellikler açıklanmaya çalışılmış ve lideri lider yapan nedir sorusuna cevap aranmıştır. İş tatmininin bir çalışanın yaptığı işin ve elde ettiklerinin ihtiyaçlarıyla ve kişisel değer yargılarıyla örtüştüğünü ya da örtüşmesine olanak sağladığını fark etmesi sonucu yaşadığı bir duygu olarak tanımlanabileceği belirtilmiştir. Örgütlerin en önemli kaynağı beşeri kaynaklar ile ifade edilen insanlardır. İş tatmininin veya tatminsizliğinin hem örgüt hem de çalışan için önemli sonuçları olduğu görülmüştür. İş tatmininin çalışanın hayatında ve işinde olumlu sonuçları olduğu gibi iş tatminsizliğinin kaçış, sesini yükseltme, devamsızlık, kayıtsızlık ve iş bırakma gibi olumsuz sonuçları olduğu anlaşılmıştır. Araştırmamız Türkiye genelinde merkez ve taşra teşkilatları olan ve 100.000’ni aşkın çalışana sahip bir kamu kuruluşunun 20.000’den fazla çalışanının bulunduğu İstanbul ilindeki yapılanmasında, çeşitli birimlerde çalışanlar üzerinde yapılmıştır. Toplam 273 çalışana anket uygulaması yapılmıştır. Anketler SPSS 10 erlendirilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda dönüşümcü liderlik ve ödüllendirme özelliğine sahip orta kademe yöneticilerinin çalışanların iş tatminini arttırdığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca yine bu yöneticilerin pasif yönetici olmaları ve işlere müdahale etmemeleri çalışanların iş tatminlerini azaltmakta olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: İş Tatmini; Yöneticiler; Yönetim