Stardortstrategien: dargestellt am beispiel der Turkischen autoindustrie - Uşar, Damla Durak (My University, 2008)
LOKASYON STRATEJİLERİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Mal ve sermaye piyasalarının serbestleşmesi, ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler küreselleşmenin hız kazanmasına neden olmuştur. Bu gelişmeler uluslararası firmaların üretim zincirlerini yeniden yapılandırmalarını gerekli kılmıştır. Uluslararası firmalar yeni pazarları değerlendirmenin yanı sıra maliyet avantajları elde etmek, nitelikli iş gücünden faydalanmak ve girdi tedariki gibi rekabet avantajları da elde etmek için üretimlerini yabancı ülkelere kaydırmaktadırlar. Bu çalışmada otomotiv firmalarının uluslararalılaşma kararları ve ülke seçimlerindeki kıstaslar irdelendi. Bu kıstaslar ışığında Türkiye’nin rekabet ettiği ülkeler ile karşılaştırılması yapıldı. Teorik bilgiyi desteklemek amacı ile Otomotiv Sanayi Derneği üyeleri ile bir anket çalışması yapıldı. Anket değerlendirmesi ile teorik bilginin karşılaştırılması sonucu yabancı sermaye yatırımları açısından Türkiye’nin otomotiv sektöründe güçlü ve gelişmeye açık yönleri belirlendi. Güçlü yönler yerel tedarikçinin mevcudiyeti, kalifiye işgücü, esnek çalışma saatleri, iş barışı ve pazar hacmi olarak sıralanabilir. Yatırım teşvikleri ve bürokrasi gibi alanlarda yapılacak iyileşmeler Türkiye’ yi yabancı yatırımcılar için daha cazip bir hale getirecektir.

STANDORTSTRATEGIEN: DARGESTELLT AM BEISPIEL DER TÜRKISCHEN AUTOINDUSTRIE Die Liberalisierung der Geld und Kapitalströme, technologischer Fortschritt im Kommunikations- und Transportsystemen hat die Globalisierung beschleunigt. Im Zeitalter der Globalisierung müssen internationale Unternehmen ihre Wertketten neu gestallten. Internationale Unternehmen verlagern ihre Wertkette oder Teile ihrer Wertkette, nicht nur um neue Märkte zu erschließen, sondern erzielen auch Verbesserung der Wettbewerbsvorteile wie Ausnützen von Kostenunterschieden, Zugang zu qualifizierten Arbeitskräften und natürlichen Ressourcen. In dieser Arbeit werden Standortstrategien und Kriterien zur Standortentscheidung der internationalen Autohersteller dargestellt. Anhand dieser Kriterien wird die Türkei mit konkurrierenden Ländern verglichen. Um den theoretischen Teil der Arbeit zu unterstützen wird eine empirische Untersuchung durchgeführt. Die Mitglieder von dem Verband der türkischen Automobilindustrie werden befragt. Durch die Bewertung der Ergebnisse der Umfrage wird die Stärken und Schwächen Türkei als Standort für ausländische Direktinvestitionen festgelegt. Die Stärken der Türkei sind Verfügbarkeit von einheimischen Lieferanten und qualifizierten Arbeitskräften, flexible Arbeitsregelung, Arbeitsfrieden und Marktgröße. Auf den Feldern Bürokratie und Investitionsförderung besteht noch erhebliches Potenzial, um der Türkei bessere Position als Standort zu sichern.
Keywords: Otomotiv_Türkiye; Pazarlama; Uluslararası Doğrudan Yatırım; Üretim Yönetimi