Web sayfalarının hukuki açıdan korunması - Kartal, Elif Gamze (My University, 2007)
“Web Sitelerinin/ Sayfalarının Hukuku Açıdan Korunması” konulu çalışmamızın birinci bölümünde web sayfasının unsurları belirlenip söz konusu unsurlar tanımlandıktan sonra, bütünü oluşturan parçaları hukuki ve teknik açıdan inceleyerek ve muhtemel uyuşmazlık noktalarını tespit ederek, problemin bünyesine uygun çözüm yolları, halihazırda mevcut olan yasalar göz önüne alınarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda birinci bölümde öncelikle klasik eser kavramı çalışmanın konusu dahilinde incelendikten sonra web sayfalarının bir bütün olarak ayrı bir eser korumasına konu olup olmayacağı ya da kanun koyucu tarafından ayrı bir eser kategorisi olarak kabul edilip edilmeyeceği ile ilgili tartışmalar incelenmiştir. Eser niteliği ortaya konduktan sonra, Fikri hukukta eser sahipliği ve buna bağlı olarak web sayfalarına ilişkin eser sahipliği hususu, web sayfalarının dahil edileceği eser kategorisine göre ayrı ayrı incelenmiştir. İkinci bölümde ise, web sayfalarını oluşturan unsurlara göre web sayfasının korunması hususu ele alınmıştır. Bu noktada öncelikle eser sahibinin, eser üzerindeki mali ve manevi hakları çalışmamızın konusunun sınırları dahilinde incelenmiş, sonrasında sahibinin izni olmadan bir eserin açık ağlara yüklenmesi ile oluşabilecek ihlal halleri ile sahibinin izni ile açık ağlara yüklenmiş olan eser üzerindeki söz konusu haklara İnternet ortamında müdahale ve ihlal halleri ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca çalışmamızın konusu olan web sayfalarının bir bilgisayar ve İnternet ağı olmaksızın görüntülenememesi nedeniyle bilgisayara ve İnternet ağına özgü teknik çoğaltmaların ihlal teşkil edip etmediği ve linking, framing vb metotlarla İnternet ağına yüklenmiş olan eserler üzerindeki söz konusu haklara müdahale halleri incelenmiş ve son olarak konuya ilişkin kanaatimize yer verilmiştir.

The subject matter of this work is “Protection of Website/ web page by Law”. Examining the subject in deductive methods, once the concept of web page is described, all the characteristics of it are examined both from a legal and a technical standpoint. In this context in the first part of this paper, the notion of “work” was studied. Subsequently the analysis of whether the web pages can be protected entirely or not under the scope of Intellectual Property Law and whether the web pages will be enacted as a different category of work by a law maker are presented. Once stated web pages may be categorized as work, the notion “owner of the work” was examined and “owner of web pages” was defined according to the Intellectual Property Law. The second part is concerned with the rights that the law confers on the copyright owner, both moral and financial. The infringement of these rights was studied under both situations where the work is uploaded with or without the consent of copyright owner since the copyright owner rights may infringed on the web either by third parties action or the technical necessity of the web. Finally an innovative conclusion was stated about the subject matter.
Keywords: Web Sayfası Tasarımı_Hukuk