Hile denetiminde bilgi teknolojilerinin yeri ve önemi - Yürekli, Fatma (My University, 2020)
Bilindiği gibi, hile denetimi, mali tablolarda yer alan bilgilerin hile, hata ya da yanlışlık içerip içermediğini anlamaya yönelik makul bir güvence sağlamak amacıyla gerçekleştirilen planlanmış bir faaliyet olup, hileler sonucu işletmeler büyük maddi kayıplar yaşamaktadır. Hilelerin tamamen yok edilmesi olanaksız olmakla beraber, etkili çalışan bir iç kontrol ve bilgi teknolojileri ile hilelerin önlenmesi ve azaltılması söz konusudur. Hileyi ortaya çıkarmada etkin bir yol oluşturmak denetçi ve işletme yöneticilerince işletme faaliyetlerinin belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi, finansal bilgi kullanıcılarınca bilgi gereksinimlerinin karşılanabilmesi açılarından oldukça önemli bir durumdur.Bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkili olduğu birbirinden farklı birçok üretim ve ticaret dalı vardır. Bu alanlardaki faaliyetlerde, uygulamaların teknoloji ile bütünleştirilmesiyle etkinlik ve üretkenlik yükseltildiği gibi piyasalarda rekabet gücüne ulaşılmaktadır. Bir başka anlatımla, hilelerin önlenmesi sadece etkin bir iç kontrol sisteminin varlığı, sık sık yapılan denetimlerden ziyade bilgi teknolojilerin kullanımıyla daha etkinleşecektir. Çünkü bilgi teknolojileri, hileli işlemleri önleyici faaliyetlerde, hızlı davranma, maliyet (malzeme ve işgücü) ve zaman tasarrufu sağlayacağı gibi, işletme ilgililerine sunulan mali tablolarda yer alan bilgilerin gerçek, doğru, güvenilir, karşılaştırılabilir olması ve yasalara uygunluğu açısından güven verecektir. Çünkü güven tüm gerçek ve tüzel kişilikler için en büyük sermaye olarak beraberinde parasal kaynak ve krediyi de getirecektir. Çünkü kim güvenilir ise onun kredisi ve parası vardır ya da kimin parası ve kredisi varsa o güvenilirdir ve bu ekonominin, ticari yaşamın vaz geçilmezleri olduğu gibi, bilgi teknolojileri sahip olabilmenin en önemli yollarından birisidir. Bilgi teknolojilerine sahip olmak ise, bugünkü çok şiddetli rekabet ortamında yaşayabilmenin ve işletme varlığının korunmasında en kıymetli araç olup, bilgi ve teknoloji olmaksızın gelecek karanlıktır. Öte yandan tüm gerçek ve tüzel kişiliklerin iç yapısının yani ekonomik ve finansal yapısının güçlü olması kadar, yenilikçi bir yönetim anlayışına sahip olması ve iç ve dış sermaye kayıplarına ve hilelere karşıda varlığını korumada bilgi teknolojilerinden yararlanması zorunludur. Bu nedenlerle, “Hile Denetiminde Bilgi Teknolojilerinin Yeri ve Önemi” tez konusu olarak seçilen bu çalışma; Giriş ve onu izleyen Temel Kavramlar, Hile Denetiminde Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı bölümleri ile bu bölümleri izleyen Sonuç ve Kaynakçadan oluşmaktadır.

As is known, fraud auditing is a planned activity carried out in order to provide reasonable assurance to understand whether the information contained in the financial statements contains fraud, errors or inaccuracies, and businesses suffer huge financial losses as a result of fraud. While it is impossible to completely destroy the cheats, there is an effective internal control and information technology to prevent and reduce the cheats. Establishing an effective way to reveal the fraud is an important situation in terms of achieving the goals determined by the auditors and business executives, meeting the information requirements by the users of financial information.There are many different branches of production and trade, where developments in information technologies are both direct and indirect. In activities in these areas, efficiency and productivity are increased by integrating applications with technology, and competitiveness is achieved in the markets. In other words, the Prevention of cheating will only be more effective with the use of information technologies rather than the frequent inspections of an effective internal control system. Because information technology, preventive activities fraudulent transactions, fast, cost (material and labor) and time savings, ensuring that the business concerned in the financial statements that are presented to the information true, accurate, reliable, comparable and will give you confidence in terms of legal compliance. Because trust will bring monetary resources and credit as the biggest capital for all real and legal entities. Because who is reliable has credit and money, or who has money and credit is reliable, and this economy is one of the most important ways of having information technologies as well as indispensable business life. Having information technologies, on the other hand, is the most valuable tool for survival and protection of business existence in today's very fierce competition environment, and the future is dark without information and technology.On the other hand, it is imperative that all natural and legal entities have an innovative management approach as well as strong economic and financial structure, and use information technologies to protect their existence against domestic and foreign capital losses and fraud. For these reasons, this study was selected as the thesis topic of “The Place and Importance of Information Technologies in Fraud Auditing”; Introduction and subsequent Concepts include the Use of Information Technologies in Fraud Auditing, and the Conclusion and Bibliography that follow these sections.
Keywords: Accounting; auditor; bilgi teknolojileri; Business; denetçi; fraud; Fraud auditing; hile; Hile denetimi; information technologies; İşletme; Muhasebe