M.S. I-II. yüzyıllar arasında Büyük İskender tarihyazımı - Aydıner, Deniz (My University, 2025)
Bu çalışmada, M.s. I-II. yüzyıllarda doğrudan Büyük İskender üzerine eserler kaleme almış olan yazarlar incelenmiştir. Q. Curtius Rufus, L. Mestrius Plutarkhos ve L. Flavius Arrianos’tan oluşan incelememiz yazarların aralarındaki temel farklara ve bu farkların neden kaynaklandığının tespitlerine yönelmiştir. Bu farklılıkları yazarların yaşadıkları dönemlerin ve yetişmiş oldukları düşünsel dünyanın bireysel yazınlarına etkisini yoluyla incelemektedir. Bahsedilen antik metinler üzerine yapılan bu inceleme post-modern tarihyazımı ekolünün bir uzantısı denilebilecek bir değerlendirmeler bütünü içermektedir. Bu metot ile tarihçilerin anlatılarındaki bilgiler ve bunların gerçekliği tartışılmıştır. Yalnızca antik metinler kullanılarak özetlenen Büyük İskender seferleri ile başlayan tezimiz antik metinlerin ne kadar güvenilir olduğu ve anakronizm üzerine değerlendirmelerle sonuçlanmıştır.

In this study, the authors who published works directly on Alexander the Great in the A.D. I-II centuries were explored. The main focus of our study, which included Q. Curtius Rufus, L. Mestrius Plutarch, and L. Flavius Arrianos, was the writers' fundamental distinctions and the causes behind them. That fundamental distinctions these differences through the impact of the periods in which the writers lived and the intellectual world they grew up in on their individual literature. The judgments included in this study of the listed ancient texts can be considered an extension of the post-modern historiography school. With this method, the information in historians' narratives and their authenticity were discussed. Anachronism and the reliability of the ancient writings were evaluated at the end of our thesis, which began with a synopsis of Alexander the Great's campaigns based solely on ancient texts.
Historıography of Alexander the Great between A.D. I-II. centuries
Keywords: Alexander, the Great, 356-323 B.C; Anachronism; Anakronizm Alexander the Great; Arrian; Arrianos; Biography; Biyografi; Büyük İskender; Büyük İskender, İ.Ö. 356-323; Curtius; Generals; Greece; Historiography; Kings and rulers; Komutanlar; Krallar ve hükümdarlar; Platonculuk; Platonism; Plutarch; Plutarkhos; Post-modern; Roma İmparatorluğu; Roman Emire; Stoacılık; Stoicism; Tarihyazımı; Yunanistan