Organizational learning and learning organizations: importance of knowledge in new business world - Altıntaş, Yasemin (My University, 1999)
Bu çalışma öğrenme ve bilgi ile bir organizasyonel değişikliğin oluşumunu anlatmaktadır. Öğrenen organizasyon, organizasyonel öğrenme ve bilgi yönetimi rekabet avantajı, yaratıcılık ve başarı ile ilgilenen organizasyonlar içinde popüler kavramlar haline gelmiştir. Bir organizasyonun kültürü, organizasyonun geçmişi, deneyimleri ve öğrenme kapasitesi ile ilgilidir. Öğrenme kendini riske atma sonucunu doğurur, bu durumda bilgi merkezli bir organizasyon olmak için her organizasyon üyesinin birbiriyle, organizasyonla ve yönetimle ilişkide olması gerekir. Bir organizasyonda bilgi merkezli yaklaşım bilinçli bir bilgi aktarımı ile başlamalıdır. Bilgi aktarımı için de bilgiyi alacak olan kişinin deneyimleri gözönünde tutulmalıdır. Bilgi teknolojileri firmaların belirsiz ve karmaşık çevre etkilerine anında cevap vermelerine yardımcı olur. Bu çalışmada bilgi yönetimine yardımcı değişik teknolojiler incelenmiştir. Organizasyon hafızası ve öğrenme tarihçesi konularına değinilmiştir. Ayrıca Türkiye üretim sektöründe bilgi yönetimine yönelik bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaya göre üretim sektörü çalışanları bilgi yönetimi konusunda doğru bir fikre sahip değiller ve bu da organizasyonun sürekliliği için bilginin öneminin kavranmasına engel olmaktadır. Bilgi birçok organizasyonda birkaç kilit kişide toplanmış bulunmaktadır. Firmaların teknolojik altyapıları çok eski standartlara göre hazırlanmıştır. Çalışanlar bilgilerini diğerleriyle paylaşmaya gönüllü değiller, çünkü bir başkasına bağımlı olmak ya da organizasyon içindeki etkiyi kaybetmekten korkuyorlar. Bilgi paylaşma problemini çözmek için üst yönetim tarafından bilgi paylaşımını destekleyen bir organizasyon kültürü teşvik edilmelidir. Bireysel bir kültür yerine grup kültürü oluşturulmalıdır.
Keywords: Genel yönetim; Organizasyon; Organizasyon ve finansman; YÖNETİM VE ORGANİZASYON