İlköğretim okulu 7. sınıf sosyal bilgiler derslerinde öğrenci yeteneklerine dayalı konu merkezli öğretim tekniğinin değerlendirilmesi - Canbaz, Yeliz (My University, 2006)
Bu araştırma İlköğretim Okulu 7. sınıf Sosyal Bilgiler derslerinde “Öğrenci Yeteneklerine Dayalı Konu Merkezli Öğretim Tekniği”nin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, İstanbul İli, Gaziosmanpaşa İlçesi Büyük Fuatpaşa İlköğretim Okulu’nun 7/ A (deney) ve 7/ D (kontrol) sınıfları uygulama gruplarını oluşturmuştur. Araştırmada amaca ve konuya uygun olarak; deneysel yöntem kullanılmıştır. Deneysel yöntem paralelinde nicel araştırma araçlarından; bilgi testi, yazılı yoklama envanteri ve yapılandırılmış öğrenci-öğretmen gözlem formu ile nitel araştırma tekniklerinden doküman incelemesi (video-kamera kayıtları ve öğrenci ürünleri) tekniği kullanılarak verilere ulaşılmıştır. Nicel ve nitel araştırma yöntem ve teknikleri bir arada kullanıldığından araştırma çoklu yönteme örnektir. Araştırma, İlköğretim 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersi “19. ve 20. Yüzyıllarda Osmanlı Devleti” ünitesi boyunca devam etmiştir. Deney grubunda dersler öğrenci yeteneklerine dayalı konu merkezli öğretim tekniği ile, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemiyle işlenmiştir. Çalışmanın sonunda her iki gruba da bilgi testi ve yazılı yoklama envanteri uygulanmıştır. Çalışma sırasında deney ve kontrol gruplarının öğretmen ve öğrencileri gözlemlenmiştir. Ayrıca deney ve kontrol grubunun dersleri ünite süresince video-kamera ile kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin ışığında öğrenci yeteneklerine dayalı konu merkezli öğretim tekniği değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmelerde aritmetik ortalama ve standart sapmalar bulunmuş, İlişkili Grup T-Testi ve İlişkisiz Grup T-Testi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; Öğrenci yeteneklerine dayalı konu merkezli öğretim tekniği Sosyal Bilgiler ders başarısını arttırmaktadır. Öğrenci yeteneklerine dayalı konu merkezli öğretim tekniği ile derslerin işlendiği deney grubu, geleneksel yöntemle ders işlenen kontrol grubuna göre daha başarılıdır. Öğrenci yeteneklerine dayalı konu merkezli öğretim tekniği ile derslerin işlendiği deney grubu, geleneksel yöntemle ders işlenen kontrol grubuna göre konuları hatırlama açısından daha başarılıdır. Öğrenci yeteneklerine dayalı konu merkezli öğretim tekniğinin kullanımı öğrencilerin; taksonomik yaklaşımın bilgi, kavrama ve uygulama basamaklarında işlem yapabilmelerini olumlu yönde etkilemektedir
Keywords: Eğitim_İlköğretim_Sosyal Bilgiler