Türkiye-AB ilişkileri Kopenhag kriterleri çerçevesinde Türkiye ekonomisinin uyumu (1999-2003) - Kılıç, Meral (My University, 2004)
Soyadı: Meral KILIÇ sat sat Politikası Prof. Dr.Orhan SEZGİN Tez Türü ve Tarihi:Yüksek Lisans-Eylül 2004 Ekonomisi, Kopenhag Kriterleri,Maastricht Kriterleri

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ: KOPENHAG KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİNİN UYUMU (1999-2003) Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasındaki ortaklık ilişkisi,12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşması ile başlamıştır.Türkiye, ekonomik ve siyasi nedenlerle kesintiye uğrayan ilişkilere yeniden işlerlik kazandırmak için, 1987 yılında Avrupa Topluluğu'na tam üyelik için yeniden başvurmuştur.Türkiye'nin başvurusu olumsuz karşılanmış, ancak Gümrük Birliği sürecinin tamamlanması öngörülmüştür. 21-22 Haziran 1993 tarihlerinde Kopenhag Zirvesi'nde tam üyelik kriterleri belirlenmiştir.Bu kriterler;demokrasiyi,hukukun üstünlüğünü,insan haklarını, azınlıklara saygıyı ve azınlıkların korunmasını teminat altına alan kurumların istikrarını sağlamak, işleyen bir pazar ekonomisine sahip olunmasının yanı sıra, AB içindeki rekabet baskısı ile piyasa güçleri karşısında durabilmek kapasitesine sahip olmak,siyasi, Ekonomik ve Parasal Birlik de dahil olmak üzere tam üyelikten kaynaklanan yükümlülüklere uyum yeteneğinde bulunmaktır. 11-12 Aralık 1999 tarihlerinde toplanan Helsinki Zirvesi'nde, Türkiye aday ülke olarak kabul edilmiştir.Aralık 2002 yılında gerçekleştirilen Kopenhag Zirvesi'nde, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlama tarihi, 2004 yılının sonbaharında yayımlanacak olan Türkiye ile ilgili İlerleme Raporuna göre göstermiş olduğu ekonomik ve siyasi performans bağlamında, Aralık 2004 tarihinde yapılacak olan AB Konseyi toplantısında ele alınacağı belirtilmiştir. Türkiye'nin Kasım 2000 ve Şubat 2001 tarihlerinde yaşamış olduğu ekonomik krizler, AB'ne üye olmak için gerekli uyum sürecini biraz daha geciktirmiştir.2002 yılında uygulamaya konulan Güçlü Ekonomiye Geçiş evesinde makro ekonomik göstergelerde iyileşme yaşanmış olsa da, Türkiye ekonomisi hala Maastricht Kriterlerinin hiçbirisini karşılayamayacak düzeydedir.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Ekonomi_Türkiye