Danimarka türk toplumunun sosyal entegrasyonu ve din - Özmen, Nebile (My University, 2010)
Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tez Özeti Tezin Başlığı: Danimarka Türk Toplumunun Sosyal Entegrasyonu ve Din Bu tez çalışması ile Danimarka’da yaşayan Türklerin, hâkim topluma entegrasyonu ile din arasındaki ilişki araştırılmıştır. Konunun anlaşılır olması için gerekli araçlar olan göç ve kültürlerarası karşılaşmalar ile ilgili kavramlar incelenmiş, entegrasyonu etkilemesi itibariyle, araştırmalar ve istatistiklerin sağladığı veriler ışığında Danimarka Türk toplumu ile Danimarka toplumunun sosyo-kültürel profilleri tasvir edilmiş, Danimarka devletinin entegrasyon ile ilgili düzenlemeleri ve Danimarka toplumunda konu ile irtibatlı olarak yaşanan tartışmalar değerlendirilmiştir. Ardından Türklerin entegrasyonunu belirleyen parametreler ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişki test edilmiş, katılımcıların toplam dindarlık puanı ve toplam entegrasyon puanı tespit hesaplanarak din ve entegrasyon arasındaki ilişkinin varlığı ve yönü araştırılmıştır. Bütün bu veriler ve bilgiler bir arada değerlendirildiğinde entegrasyonun, hem hâkim toplum ve azınlık gruplar olmak üzere çok boyutlu, hem de çok nedenli olduğu ortaya çıkmaktadır. Din ile entegrasyon ilişkisinin de tek nedenli olarak açıklanamayacağı ve bu ilişkinin yönünü ve düzeyini belirleyen birçok unsurun bir arada değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Sonuç itibariyle Danimarka’da yaşayan Türklerin entegrasyon problemlerinin çok yaygın ve fazla olmadığı ve bu entegrasyon problemlerinde de dinden ziyade dil becerisi, eğitim, istihdam sorunları, Danimarkalılarla ilişkiler ile sosyo-kültürel mesafe ve Danimarka toplumunda yine çok yaygın olmasa da ayrımcılığın söz konusu olduğu durumların mevcudiyeti gibi etkenlerin rol oynadığı görülmektedir. uluslararası göç, göçmen, sosyal entegrasyon, asimilasyon, çokkültürlülük, din ve entegrasyon ilişkisi, Danimarka. Marmara University Insitute of Social Sciences PhD Thesis

Thesis Title: The Social Integration and Religion of Denmark Turkish Society Thesis Author: Nebile ÖZMEN Supervisor: Prof.Dr. Mehmet Tayfun AMMAN Date of Acceptance: 02.07.2010 Total Number of Pages: xi(pre text)+276 = 287 Department: Divinity Field of Study: Sociology of Religion In this study we examinate relationship between integration and religion of Turks living in Denmark for better understanding of the subject necessary tools immigration and intercultural comparisions and relevant concepts are investigated. With regard to effected integration, in light of data which researches and statistics provided, Denmark Turkish society and Denmark’s social cultural profiles are described. Organization of Denmark state concerning integration and debates taking place concerning about the topic in Denmark society have been evaluated. Later on parameters determining integration of Turks and relationship between independent variables are tested. Calculating the participant’s total religiosity score and total integration score existence and direction of relation between integration and religion have been investigated. By evaluation of all these data and informations together integration, is emerging both policausal and multidimensions in term of both majority society and minority groups it has been understanding that the relationship between religion and integration can not be explained as monocausal and the several elements determining the direction and the level of this relationship should be evaluated all together. As a consequence the integration problems of Turks living in Denmark aren’t so prevailed and much and in this integration problems it have been seen the role of factors such as language ability, education, employment problems, relations with Danish, social-cultural distance and existant of conditions of discrimination which even do is not so prevailed in Denmark society more than religion itself. Key words: international migration, immigrant, social integration, assimilation, multiculturalism, relationship between integration and religion, Denmark,
Keywords: Danimarka_Din Sosyolojisi; Din; Din Sosyolojisi