Ulusal banka amblem ve logotype tasarımları (Cumhuriyet dönemi üzerine bir araştırma) - Çukacı, Zehra (My University, 2002)
Bu konuyu seçmemdeki amacım; Türkiye'de amblem tasarımının gelişimini gözlemlemek ve amblemlerin uygulanış biçimlerini daha yakından incelemekti. Bana göre; bu araştırmayı en iyi şekilde, bankaların amblem ve logolarını inceleyerek yapabilirdim; çünkü bankalar günlük hayatımızda her alanda sıkça ihtiyaç duyduğumuz kurumlardı ve belli bir geçmişle, misyona sahiplerdi. Cumhuriyetin ilanından başlayarak, yurdumuzun ekonomisini yönlendiren bankaların imaj ve kimliklerini halka açan en büyük unsur, amblem ve logodur. Bu büyük kuruluşlar, gerçek kimliklerini bu simgelerle dile getirmeye çalışırlar. Böylece, beyinlerde daha kolay bir çağrışıma neden olurlar. Banka amblemleri özellikle, akıllarda bankanın güvenilir olduğuna dair bir iz bırakabilmeli, farklı, estetik, bankanın amacına uygun ve çekici olmalıdırlar. Genellikle bu amblemler tüm banka şubelerinin tabelalarında da kullanılacakları için, sağdan, soldan ve alttan bakıldığında karışık bir görüntü verir nitelikte olmamalıdırlar. Her banka, kullanacağı amblemin belirlenmesinde farklı bir yol izler; mesela bazı bankalar amblem tasarımı konusunun ciddiyetine vararak amblem yarışmaları düzenleyip, bunların içinden kendilerine en uygun olanı seçerken; bunun yanında, bazı bankalar ise, amblemlerini Türkiye'deki ünlü grafik sanatçılarımıza ısmarlama yaptırmayı tercih etmektedirler. Bu tür titiz davranışlara karşın bazı bankalarımız da ne yazık ki, amblem veya logotype tasarımları ile ilgili bir hassasiyet göstermemekte ve günümüz grafik sanatı anlayışına uygun olmayan çalışmaları hala kullanmaktadırlar.

The reason for my choice of this subject is to observe emblem design development in Turkey and application styles of these emblems closely. I could make this investigation best by examining emblems and logos of banks, according to me; because banks are the institutions that we need in our daily life frequently and they have certain past and mission. Beginning from declaration of Republic, the biggest element that explains image and identities of the banks to public is emblem and logo. These biggest institutions try to express their real identities with these symbols. So they provide an easier association in minds. Emblems of banks must leave a trace that the bank is reliable, and must be different, aesthetic and in accordance with the aim of the bank. These emblems are generally used on the signboards of the bank, so they should not give a complex apperance whenever looked at from right, left and bottom. Each bank follows a different way for definition of the emblem it will use; for example some of them realize the importance of the subject and they arrange emblem competitions and choose the best one for them; others prefer to give order to some of the know artists. However some of the banks unfortunately does not care much and still use some products that are not proper for the modern graphic art concept.
Keywords: Amblemler; Bankalar ve Bankacılık Uluslararası; isimler; Nişan ve kimliklerin biçimi; nişanlar; Şecere