Yorgun ab'nin komşularla imtihanı: Karadeniz bölgesi ve avrupa birliği - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Kurulduğu günden bu yana kendine özgü dönüm noktalarıyla bezeli bir gelişim süreci izleyen Avrupa Birliği (AB), günümüzde yine iki önemli gelişmenin etkisiyle geleceğini şekillendirme çabası içine girmiştir. Sözü edilen bu gelişmelerden ilki ABnin 2004 yılında başlayıp, 2007de iki ülke (Bulgaristan ve Romanya) ve 2013 Temmuzunda da Hırvatistanın katılımıyla gerçekleştirdiği tarihinin sayıca en yüksek katılımlı genişlemesi, ikincisi ise başta Yunanistan olmak üzere AB ülkelerinde son dönemde patlak veren ekonomik kriz ve avronun geleceğinin tartışılmaya başlanmasıdır. Her iki gelişme de ABnin hem kendi iç dinamiklerini, hem de dışarıya karşı geliştirdiği politikaları önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir. Bu çalışma daha çok genişleme sonrası değişen dış çevresi ve bu değişimin etkisiyle ABnin Karadeniz Bölgesine yönelik uyguladığı politikalarda yapmak zorunda kaldığı değişikliklere yoğunlaşacak, ekonomik krizin ABnin dış ilişkilerinin yürütülmesinde yaratabileceği tesir sınırlı olarak ele alınacaktır. Çalışmanın ilk bölümünde Karadeniz bölgesinin AB için önemi ve ABnin Karadeniz politikası, ikinci bölümünde ABnin bölge ülkeleri ile ikili ilişkileri, son bölümde de ABnin bölgede karşılaştığı sorunlar ve Karadeniz bölgesi politikasının gelecekteki muhtemel seyri değerlendirilecektir.

The European Union, its own development process full of various turning points since its establishment, is now trying to reform its future once again with the effect of two new developments. The first of these developments was the enlargement process (with highest number of countries in its history) that started in 2004, continued in 2007 (Bulgaria,Romania), and ended (at least for now) with the accession of Croatia in July 2013. The second one was the recent economic crisis experienced mainly by Greece and some other EU countries and the debate over the future of the euro. Both of these developments have the potential to affect the EU s internal dynamics and foreign policies. This paper will fo- cus more on the EU s changing, post-enlargement outer environment and its effects on EU policy towards the Black Sea region. On the other hand the effects of the economic crisis on the implementation of the EU s foreign policy will not be dealt with in great detail. The first part of the paper will analyse the importance of the Black Sea region to the EU and the elements of the EU s Black Sea policy, the second part will deal with the EU s bilateral relations with the regional countries and the last part will assess the challenges for the EU and the future of EU Black Sea policy.
A test for the dead-tired eu: The black sea region and the european union