The relation of blue collar homesickness and loneliness with altruism, conscientiousness and performance : the moderating - Süer, Fatma Ceyda (My University, 2015)
Mavi yakalı çalışanların memleket özlemi ve işyeri yalnızlık algıları ile bireysel performans seviyeleri, yardımseverlik davranışı ve yüksek görev bilinci arasındak ilişki ve söz konusu ilişkide çalışanın aynı işyerinde akrabasının bulunma durumunun rolü Bu araştırma, daha önce üzerinde yeterince çalışılmamış bir konu olan ev özlemi üzerinde durmaktadır. Bu tezde mavi yakalı çalışanların ev özlemi durumlarının olumsuz yönleri incelenerek literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Literatürde, daha çok ev özlemi ve yalnızlık duygularının ailelerinden uzakta okuyan öğrenciler üzerinde yaratmış olduğu olumsuz durumlardan ve bu olumsuz durumların öğrencilerin psikolojik ve sosyal refahlarını ne kadar zarara uğrattığından bahsedilmiştir. Mavi yakalı çalışanlar ile ilgili çalışmaların ise yetersiz olduğu görülmüştür. Daha önce üzerinde çalışılmamış olan mavi yakalı çalışanların ev özlemi ve yalnızlık olgularının incelenmesinin, işgörenlerin olumsuz duygular ile nasıl başa çıkabilecekleri ve işverenlerin gurbetçi çalışanlara yaptıkları yatırımların bu tür olumsuz duygular karşısında uğrayabileceği zararları nasıl en aza indirgeyebilecekleri konusunda hem literatüre hem de sektöre katkı sağlayacağının düşünülmesinden dolayı tez konusuna karar verilmiştir. Çalışma, genel merkezi İstanbul’da bulunan ve mavi yakalı çalışanların çoğunluğunun şehir dışından gurbetçi olarak geldiği bir elektrik taahhüt firmasında yapılmıştır. İlk bölümde araştırma modelinde yer alan ev özlemi, yalnızlık, çalışan tarafından değerlendirilen performans ve örgütsel vatandaşlık davranışı alt boyutlarından olan yardımseverlik davranışı ve yüksek görev bilinci kavramları tanımlanmış ve bu kavramlar arasındaki ilişkilere yer verilmiştir. Takip eden bölümlerde, 150 katılımcıdan toplanan veriler değerlendirilmeye alınmıştır. Elde edilen sonuçlar, ev özlemi ve yalnızlık algıları arasında pozitif bir ilişkiyi ortaya koymuştur. Yalnızlık algısının performans, yüksek görev bilinci ve yardımseverlik davranışını negatif olarak anlamlı bir şekilde açıkladığı ancak ev özleminin performans, yüksek görev bilinci ve yardımseverlik davranışına kısmi olarak negatif katkıda bulunduğu görülmüştür. Şantiyede çalışanın bir akrabasının bulunması durumunun şartlı değişken olarak modele kısmi katkı sağladığı ortaya çıkmıştır.

The relation of blue collar Homesickness and loneliness with altRuism, conscientiousness, and performance: the moderating effect of relatives’ presence This study investigates an uncared issue, that of homesickness which is related to the fields of human resources management. It is aimed to contribute to the literature by means of exploring the negative aspects of blue-collar employees’ homesickness. Therefore, this dissertation intends to study the phenomena of homesickness and loneliness and their consequences. The literature review revealed that homesickness and loneliness concepts were studied on college students away from home and negative consequences. However, studies about blue-collars are missing. Through this dissertation, it is hoped to make both theoretical and practical contributions in terms of providing cues for employees to cope with negative emotions and for employers to minimize their losses derived from employees’ sufferings. The study presents evidence from research on blue-collar employees in Turkey, who are currently working in a Istanbul-based electrical contracting company where most employees come from other cities. In the first section, variables of homesickness, loneliness, self-reported performance, and the two dimensions of organizational citizenship behavior (altruism and conscientiousness) are defined and the relationships among them are hypothesized. In the following sections, data gathered from 150 participants was analyzed. According to the results of the study, homesickness and loneliness are positively correlated. Loneliness has been found to negatively contribute to self-reported performance, conscientiousness, and altruism. The negative contribution of homesickness to self-reported performance, conscientiousness, and altruism, on the other hand, is partial. The moderating role of relatives’ presence was partially supported.
Keywords: İşletme