Organik kirleticilerin bitkilerle temizlenmesi: alınma ve parçalanma mekanizmaları - Kösesakal, Taylan (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2011)
Bitkiler kullanılarak insan aktiviteleri sonucunda kirletilmiş toprak, su ve havanın temizlenmesi şeklinde tanımlanan fitoremediasyon alternatif ve çevre dostu bir teknoloji olarak umut vermektedir. Çevre kirliliğinin bir sonucu olarak canlı yaşam ortamlarında biriken organik kirleticilerin temizlenmesi toksik, mutajen ve karsinojen yapılarından dolayı büyük önem taşımaktadır. Organik kirleticiler kimyasal özelliklerine bağlı olarak rizosferde parçalanabilir ya da bitki tarafından alınarak, bitki hücrelerinde parçalanabilir, konjugasyonla ya vakuolde ya da hücre çeperi alanlarında tutulabilir veya buharlaştırılabilirler. Bu derlemede organik bileşiklerin bitkilere alınma ve bitkisel dokularda parçalanma mekanizmaları anlatılmıştır.
Keywords: Fitoremediasyon, çevre kirliliği, organik bileşikler