Sesletim çerçevesinde birinci yabancı dil İngilizcenin ikinci yabancı dil Fransızca üzerindeki etkisi - Keşmer, Ömrüm Erdaş (My University, 2019)
ÖZETBu araştırmada İngilizce ile Fransızca sesbilimsel olarak karşılaştırılmış ve Fransızcayı ikinci yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin sesletim yanlışlarının çözümlemesi yapılmıştır. Çalışma grubunu, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı'nda, 2017-2018 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde öğrenim gören 1.sınıf öğrencilerinden 15 öğrenci oluşturmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde, tezin problem durumuna, amacına, önemine, sınırlılıklarına, sayıltılarına ve araştırmaız için önemli tanımlara yer verilmiştir. İkinci bölümde, alan yazını oluşturan evrensel dilbilgisi, derin yapı, yüzeysel yapı ve karşıtsal dilbilim kavramlarına açıklık getirilerek aktarım türlerinden, yanlış çözümlemesinden ve ara dil varsayımından bahsedilmiştir. Bunun yanı sıra yanlış ve hata kavramları ile edinim ve performans kavramları tartışılmıştır. Son olarak ses bilgisi ile sesbilim kavramlarına açıklık getirilmiş, “Uluslararası Fonetik Alfabe”den bahsedilmiş ve İngilizce ile Fransızcanın sesletim özellikleri detaylandırılarak aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar incelenmiştir.Üçüncü bölümde, araştırma modeli, evreni ve örneklemi, veri toplama araçları, verilerin toplanma süreci ve verilerin çözümlenmesi ele alınmıştır.Dördüncü bölümde, ikinci yabancı dil olarak Fransızca öğrenen öğrencilerden alınan ses kayıtları ile öğrencilere ve bölümde görev yapan öğretmenlere uygulanan anket sonuçları değerlendirilerek öğrenci ve öğretmenlere yönelik önerilerde bulunulmuştur.Çalışmamızın sonunda, birinci yabancı dil olarak öğrenilen İngilizcenin ikinci yabancı dil Fransızca üzerinde olumlu olduğu kadar olumsuz etkilerinin de olduğu ortaya koyulmuştur. Bununla beraber yabancı dil öğreniminin altı çizilerek özellikle sesletim çalışmalarına erken yaşta başlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

ABSTRACTIn this study, English and French phonologies are compared and articulation errors of the students who learn French as a second foreign language have been analysed. The study group consists of 15 students from the first year of the second semester of 2017-2018 academic year at Marmara University, Atatürk Faculty of Education, French Language Teaching Department.In the first chapter of the study, the problem state, purpose, importance, limitations, premise and significant definitions of the thesis are given.In the second chapter, the concepts of universal grammar that forms body of literature, deep structure, surface structure and contrastive linguistics are clarified and the concepts of transference, error analysis and interlanguage hypothesis are mentioned. In addition, mistake and error concepts and concepts of acquisition and performance are discussed. Finally, phonetics and phonology concepts were explained, the International Phonetic Alphabet was mentioned, and the phonetic properties of English and French were elaborated and the similarities and differences between them were examined.In the third chapter, the model, universe and sampling that forms the method of the research, the data collection tools, the data collection process and the analysis of the data are discussed.In the fourth chapter, the sound recordings of the students who learn French as a second foreign language and the results of the questionnaires made to the students and the teachers working in the department are evaluated and suggestions are made to the students and teachers.At the end of the study, it is found that English taught as the first foreign language has positive as well as negative effects on the second foreign language French. Plus, by emphasizing the importance of foreign language learning it is concluded that specifically pronunciation training should be started at an early age.
Keywords: Dil; Education; Eğitim; error analysis; foreign language learning; Language; negative transfer; olumsuz aktarım; Phonemics; phonetics; Sesbilim; Sesletim; yabancı dil öğrenimi Pronunciation; yanlış çözümlemesi