Savunmacı Kötümserlik Ölçeği-Kısa5 (SK-5) Türkçe_x000D_ _x000D_ Formunun Geçerlik ve Güvenirliği - YÜKSEL, MÜGE (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı Norem, Butler ve Prayson (2015) tarafından oluşturulan Savunmacı Kötümserlik Ölçeği Kısa Formu’nu (SK-5) Türk kültürüne uyarlamak ve Türkçe formun psikometrik özelliklerini test etmektir. Çalışmaya lise ve üniversiteye devam eden 677 öğrenci katılmıştır. Gerçekleştirilen doğrulayıcı faktör analizi sonucunda tek faktörlü yapının iyi uyum derecesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Ölçme aracındaki maddelerin faktör yükleri .74 ile.84 arasında değer almaktadır. İç tutarlık katsayısı .89, test tekrar test korelasyonu ise .82 olarak bulunmuştur. SK-5’in ölçüt bağımlı geçerliği Savunmacı Kötümserlik Ölçeği, Yaşam Yönelimleri Testi ve Durumluk Sürekli Kaygı Envanterleri ile ilişkisine bakılarak değerlendirilmiştir. SK-5’in Savunmacı Kötümserlik ve Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri ile pozitif, Yaşam Yönelimleri Testi ile negatif korelasyon vermesi ölçüt bağımlı geçerliğine kanıt olarak kabul edilmiştir. Analiz sonuçları Savunmacı Kötümserlik Ölçeği-Kısa5’in (SK-5) Türk kültüründe kullanılabilecek geçerlik ve güvenirlik düzeyi yüksek bir ölçme aracı olduğunu ifade etmektedir.

The aim of this study is to adapt the Short Form of Defensive Pessimism Scale (SK-5), created by Norem, Butler and Prayson (2015), to the Turkish culture and to investigate the psychometric properities of the Turkish version of the measurement tool. 677 students from high school and university participated in the study. As a result of the confirmatory factor analysis, it was found that the single factor structure of the scale had a good fit. The factor loadings of the items in the scale vary between .74 and .84. The internal consistency coefficient was .89 and the test-retest correlation was .82. The criterion-related validity of the SK-5 was examined by investigating the relationship between the Defensive Pessimism Scale, Life Orientation Test and State-Trait Anxiety Inventory. The positive correlation of the SK-5 with the Defensive Pessimism Scale and State-Trait Anxiety Inventory and negative correlations of SK-5 with Life Orientation Test was accepted as evidence for criterion-related validity. The results of the analysis reveal that the Defensive Pessimism Scale-Short5 (SK-5) is a valid and reliable measurement tool that can be used in Turkish culture.
The Validity and Reliability of Turkish Version of Defensive Pessimism Scale-Short5