Kindling uyarısı alan wistar ve genetik absans epilepsili sıçanların (gaers) korteks dokularında ince-yapısal gama-aminobütirik asit immünsitokimyası - Bölükbaşı, Furkan (My University, 2016)
Amaç: Epilepsi mekanizmalarının aydınlatılması için yapılan çalışmalarda GABA’nın önemli etkiye sahip bir inhibitör nörotransmitter olduğu ortaya konmuştur. GABA yoğunluğunun epileptik durumlarda değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. GAERS, temporal lob epilepsi ve absans epilepsi karşılaştırmalı çalışmalarında kullanılan bir absans epilepsi modelidir. Bu çalışmada GAERS somatosensoriyal korteksinde elektriksel kindling uygulamasından sonra GABA yoğunluğundaki değişimlerin elektron mikroskopik düzeyde incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Wistar ve GAERS suşu sıçanlara elektriksel kindling uygulandı ve toplam 6 uyarı verildi. Son uyarıdan 1 saat sonra hayvanlar dekapite edildi. Elektron mikroskobik takip uygulanan beyin dokularından ince kesitler alındı ve immünsitokimya işlemi uygulandı. İnce-yapısal düzeyde kortekste akson terminallerindeki GABA yoğunluğu ve sinaps uzunluğu değerlendirildi. Bulgular: Kindling gruplarında kendi kontrollerine göre GABA yoğunluğunun daha az olduğu bulunmuştur. Kindling Wistar grubunda yalancı-opere kontrole göre GABA yoğunluğunda anlamlı azalma gözlenmiştir. Kindling Wistar grubunda Wistar kontrole göre sinaps uzunluğu anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Kindling Wistar grubunda GABA yoğunluğunun azalması, daha önce yapılan TLE çalışmalarında gözlenen inhibitör hücre kaybıyla uyumludur. Kindling GAERS grubunda belirgin bir azalmanın olmayışı bu suşun kindling direnciyle ilişkili olabilir. Kindling gruplarında GABA yoğunluğundaki azalma, inhibitör aktivitenin dengelenmesine yönelik sinaps uzunluğundaki artışa yol açmış olabilir. Absans ve temporal lob epilepsilerin zıt işleyen ve birbiriyle ilişkili mekanizmalarına işaret eden bulgularımız, bu iki tip epilepsinin mekanizmalarının aydınlatılmasına katkı sunması açısından önemlidir. Anahtar Sözcükler: Absans epilepsi, GAERS, kindling, GABA, korteks

Aim: Studies for enlightening of epileptic mechanisms showed that GABA is an inhibitor neurotransmitter having a great impact. It was determined that density of GABA changed in epileptic conditions. GAERS is a model used in comperative studies between TLE and absence epilepsy. We aimed to examine density changes of GABA in GAERS somatosensory cortex after electrical kindling stimulations at electron microscopic level. Materials and method: Electrical kindling was applied to Wistar and GAERS strains; a total of 6 kindling stimulations were applied. One hour after the last stimulation, animals were decapitated. Thin sections were taken from the brain tissues, prepared for electron microscopy and immunocytochemistry was applied. Then, GABA density and synaptic length in the axon terminals were evaluated at the ultrastructural level. Results: GABA density in the kindling groups were lesser than that of the control groups. The reduction in the GABA density in kindling Wistar group was statistically significant, compared to the sham-operated Wistar control group. The average synaptic length in the Wistar kindling group was significantly increased compared to the sham-operated Wistar control group. Conclusions: The reduction in the GABA density in kindling Wistar group was compatible with the inhibitory cell loss observed in previous TLE studies. Lack of significant reduction in the GABA density in kindling GAERS group may be associated with the resistance to kindling. Decreased GABA in the kindling groups may result in a compensatory increase in the synaptic length. Our findings indicating opposite and interrelated mechanisms in TLE and absence epilepsy, contribute for clarifying the mechanisms of these two types of epilepsy. Key words: Absence epilepsy, GAERS, kindling, GABA, cortex
Keywords: Embriyoloji; Histoloji