İşyerinde psikolojik taciz ve işten ayrılma eğilimi ilişkisinde psikolojik sermaye ve örgütsel desteğin rolü - Ünal, Ayşegül Korkmaz (My University, 2019)
Bu çalışmada, işyerinde psikolojik taciz ve işten ayrılma eğilimi ilişkisinde psikolojik sermaye ve örgütsel desteğin rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde farklı özel ve devlet okullarında çalışan 149 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Demografik Bilgi formu İşyerinde Psikolojik Taciz Ölçeği , İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği, Psikolojik Sermaye Ölçeği, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.00 Hayes (2013) tarafından SPSS için geliştirilmiş PROCESS makro eklentisi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, işyerinde psikolojik taciz, işten ayrılma eğilimi üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahiptir. Düzenleyici etki analizi sonuçlarına göre, işyerinde psikolojik taciz ve işten ayrılma eğilimi ilişkisinde psikolojik sermayenin ve alt boyutlarından umut, dayanıklılık, öz-yeterliliğin düzenleyici rolü vardır. Düşük psikolojik sermaye, umut, öz-yeterlilik, dayanıklılık düzeylerinde işyerinde psikolojik taciz ve işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişki azalırken, yüksek psikolojik sermaye, umut, öz-yeterlilik, dayanıklılık düzeylerinde işyerinde psikolojik taciz ve işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişki artmaktadır. İyimserlik ve örgütsel desteğin işyerinde psikolojik taciz ve işten ayrılma ilişkisinde düzenleyici rolü bulunamamıştır.

The aim of this study is to examine the role of psychological capital and organizational support in the relation between workplace bullying and turnover intention. The sample of the study is the design of 149 teachers working in different private and public schools in İstanbul. Data were collected by survey technique. Demographic information form, Workplace Bullying Scale, Turnover İntention Scale, Psychological Capital Scale and Perceived Organizational Support Scale were used as data collection tools. The data was analyzed by using SPSS 22.00 software and PROCESS macro developed by Hayes (2013) for SPSS. According to the results, workplace bullying has a significant and positive effect on the turnover intention. According to the results of the moderator role analysis, there is a moderator role of psychological capital and sub-dimensions: hope, resilience , and self-efficacy in the relationship between workplace bullying and turnover intention. The relationship between workplace bullying and turnover intention decreases at low levels of psychological capital, hope, self-efficacy, and resilience, while the relationship between workplace bullying and turnover intention increasing at high levels psychological capital, hope, self-efficacy and resilience. The optimism and organizational support have not been found to have a moderator role in the in the relationship between workplace bullying and turnover intention.
Keywords: Bullying in the workplace; Harassment; intention to work; İşten Ayrılma Eğilimi; İşyerinde Psikolojik Taciz; Mobbing; Organizational behavior; Organizational Support; Önleme; Örgütsel davranış; Örgütsel Destek Workplace Bullying; Prevention; Psikolojik Sermaye; Pyschological Capital; Şiddet, İş yerinde; Taciz; Violence in the workplace; Yıldırma, İş yerinde