Fosforik asit içerisinde bulunan kadmiyumun Ditizon kullanılarak ekstraksiyon yolu ile uzaklaştırılması - Yalçın, Bahattin (My University, 1995)
It has been well known molecular oxygen bound capability of some transition metal complexes of N,N'-bis(2-hidroksibenzyl)ethylendiamin and N,N'-bis(2-hydroxy-5-bromobenzyl)ethylendiamine have been synthesised and their structures have been identified by IR,UV, magnetic susceptibility and elemental analysis methods Cu(II) and Co(II) complexes have absorbed molecular oxygen in pyridine anhydrous media. In the reaction firstly Co(II) complex oksidized to Co(III), later seconder ammine oxidized to immine and finally metal complexes have been synthesised. The structure of complexes have been identified by ESR, IR and magnetic susceptibility.

Bazı geçiş metal komplekslerinin moleküler oksijen bağlama kabiliyetleri iyi bilinmektedir. N,N'-bis(2-hidroksibenzil)etilendiaminin ve N,N'-bis(2-hidroksi-5-bromobenzil)etilendiaminin Cu(II),Co(II) ve Ni(II) kompleksleri sentezlenerek yapıları IR,UV,manyetik geçirgenlik ve elementel analiz yardımıyla aydınlatılmıştır. Cu(II) ve Co(II) kompleksleri susuz ortamda dioksan-piridin içerisinde moleküler oksijeni absorplamaktadır. Co(II) kompleksi oksijen ile ilk aşamada Co(III)'ü; ikinci aşamada sekonder amin,imine yükseltgenmekte ve Schiff bazının metal kompleksleri elde edilmektedir. Reaksiyon yürüyüşü ESR, IR ve manyetik geçirgenlik ölçümleri ile belirlenmiştir.
Keywords: İnorganik kimya; KİMYA-ANALİTİK KİMYA