Aracı kurumlarda iç denetim sisteminin etkinliği - Çiftçi, Onur (My University, 2018)
Aracı kurumlarda iç denetim sistemlerinin etkinliği bu tezin kapsamı olmuştur. Dünya küreselleşip değişirken finansal piyasalardaki risklerin artması aracı kurumlardaki iç denetim sistemlerinin etkili bir şekilde çalışmasını gerektirmektedir. Etkin bir şekilde işleyen iç denetim sistemi ile aracı kurumdaki faaliyetler geliştirilmekte, iyileştirilmekte ve kaynaklar verimli bir şekilde kullanılabilmektedir. Bundan dolayı bu tezde amaç iç denetimin faydaları ile mevcut yapılarının değerlendirilerek etkinliğin sağlanması için neler yapılması gerektiği belirlenmiştir. Anket yöntemi seçilerek veriler toplanılmış böylelikle Türkiye’deki aracı kurumların iç denetim sistemleri incelenerek etkin çalışıp çalışmadığına yönelik sorular sorulmuştur. Sonuçlar düzenlemelerle karşılaştırılarak uygulamada ne kadar başarılı olunduğu araştırılmıştır. Uygulamada eksik kalan yerlere de bu düzenlemeler kapsamında gerekli öneriler yapılmıştır.

The effectiveness of internal audit systems in intermediary firms is the content of this thesis. The internal audit systems of intermediary firms should be work effectively because in financial markets risks are increasing when the world globalized and changing. With an effective internal audit system, activities in the intermediary firm can be improved, enhanced and also resources could be used efficiently. Therefore, the purpose of this thesis is to determine what needs to be done for ensure the effectiveness of internal audit with evaluate of current business and benefits of internal audit. Survey method was selected for this thesis and in this way internal audit systems in intermediary firms in Turkey were examined and survey questions were asked to participants towards to effectiveness of internal audit. The survey results were compared with the regulations and investigated how successful they were in practice. The necessary suggestions have been made for missing parts within the scope of these regulations.
Keywords: Aracı Kurum; Aracı kurumlar; Auditing; Auditing, Internal; Capital market; Denetim; Denetim Intermediary firms; Denetim, İç; Internal Audit; İç Denetim; Management audit; Sermaye piyasası; Stockbrokers; Turkey; Türkiye; Yönetim denetimi