Almanya’da türklere yönelik faaliyet gösteren türk sivil toplum kuruluşları: Bielefeld örneği - Çataltaş, Betül (My University, 2006)
Bu araştırmanın konusu Almanya Bielefeld kentinde Türklere yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve bu kuruluşların yetişkinlere yönelik eğitim programlarıdır.Bu amaçla, Almanya’da Türklerin en yoğun olarak yaşadığı kentlerden biri olan Bielefeld kenti seçilmiş ve bu kentteki Türk Sivil Toplum Kuruluşlar’ı araştırılmıştır.Kentte bulunan 15 kayıtlı Türk Sivil Toplum Kuruluşu arasından 8 Türk Sivil Toplum Kuruluşu yöneticileri ile görüşülerek, sivil toplum kuruluşlarının yönetim yapısı ve yetişkinlere yönelik faaliyetleri incelenmiştir. Ayrıca, 8 Türk Sivil Toplum Kuruluşu arasında yetişkin eğitimi programına katılan en fazla kursiyere sahip olan Alevi Kültür Derneği kursiyerleri ile görüşülerek, kursiyerlerin kurslarla ilgili görüşleri ve kurs memnuniyetleri hakkında bilgi toplanmıştır.Alevi Kültür Derneği, katılımcıların dini kökenine bakmaksızın yetişkin eğitimi faaliyetine kursiyer kabul etmektedir. Bu araştırmada tarafımızdan geliştirilen üç anket kullanılmıştır.Birinci anket, 8 Türk Sivil Toplum Kuruluşu’nun yöneticilerine uygulanan ve üç bölümden (demografik bilgilere ait 8, sivil toplum kuruluşu yönetim yapısına ait 22 ve yetişkin eğitimi faaliyetlerine ait 19 olup toplam 49 maddeden) oluşan yönetici anketidir.İkinci anket, 8 Türk Sivil Toplum Kuruluşu arasında en çok kursiyere sahip olan Alevi Kültür Derneği’ndeki kurslara katılan 80 kursiyere (46 bayan, 34 erkek) uygulanan ve iki bölümden (demografik bilgilere ait 8, kursiyerlerin kurslarla ilgili görüşlerine ait 8 olup toplam 16 maddeden) oluşan kursiyer anketidir.Üçüncü anket, bu kursiyerlerin kurs memnuniyetlerini araştırmak için uygulanan ve 5 maddeden oluşan kursiyer memnuniyet anketidir. Araştırmada, yönetici anketi nin bulgularının bir kısmında frekans ve yüzde değerleri alınmış, bazı bulgular da nitel olarak değerlendirilmiştir.Kursiyer anketi nin bulguları için yine frekans ve yüzde değerleri alınmış ve kursiyer memnuniyet anketi bulguları için frekans, yüzde ve t testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bazı sonuçlar şöyledir; 8 Türk Sivil Toplum Kuruluşu’nda çeşitli yetişkin eğitimi faaliyetleri(bilgisayar,dil gibi) düzenlenmektedir.Ancak, bu sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin de belirttiği gibi, ihtiyaç olmasına rağmen, yetişkin eğitimi kurslarının sayısı yeterli değildir.Bu sivil toplum kuruluşlarından en çok kursiyere sahip olan Alevi Kültür Derneği’nde yetişkin eğitimi faaliyetlerine katılan kursiyerlerin büyük çoğunluğunun evli, orta yaşta, orta eğitimli, uzun süredir Avrupa’da yaşadıkları, işçilik yaptıkları görülmektedir.Ayrıca Alevi Kültür Derneği’nde yetişkin eğitimi faaliyetlerine katılan kursiyerlerin, kültürel faaliyet, eğitim isteği ve diğer Türklerle görüşme isteği kursa katılma nedenlerinin başında gelmektedir. Kursiyerlerin çoğu aldıkları eğitimin en çok ailelerine yarar sağlayacağını düşünmektedir.Alevi Kültür Derneği’nde yetişkin eğitimi faaliyetlerine katılan kursiyerlerin, kurslardan genel olarak memnun kaldıkları görülmüştür.

The thema of this study is the non-govermental organisations of Turkish minority in Bielefeld in Germany. Fort his purpose Bielefeld where Turkish people live by a largely, was chosen. Turkish non-govermental organisations in this city were studied. As aresult of this study, the directors of 8 Turkish non-govermental organisations were contacted and administrative structre of these organisations and the activities for adults were examined. Moreover, it is interviewed with the participants of Alaouite cultural organisations which is among 8 Turkish non-govermental organisations, that has the higest number of participants to adult education programs, about the courses and their satisfaction about these courses. In this research we used 3 surveys developed by us. The first survey was applied to directors of 8 Turkish non-govermental organisations and consists of 3 parts (8 subject about demographic information, 22 about administrative structure of 8 Turkish non-govermental organisations and 19 about activities for adults. Totally 49 subjects). The second survey was applied to 80 participants who participated into Alaouite cultural organisations, ( 34 male, 46 female) and consists of two parts. (8 subject about demographic information, 8 about opinions of participants, totally 16 subjects) Third survey was applied to evaluate the satisfaction and expectation of participants and consists of 5 subjects. In the resarch for the symptons “administration survey” partly frequency and percentage values were taken or partly symptons were commented. For he symptoms of “participant survey” again the frequency and percentage values were taken and for the symptoms of “satisfaction of participants survey” “t” test was used. Some consequences acquired by this research can be pointed out as following. 8 Turkish non-govermental organisations organizes various adult education activities(like computer,language..etc. ).The administrators of thid organisations signify also the same point : Although it is required the number of adult education activities are not adequent. It is seemed that the participants of the adult education activities in Alouite Cultural Organisations are generally married.middle-aged , semi skilled and living for a long time in Europa and employee. Futhermore these participants’s general ovjactive for joining these organisations is cultural activitiy,education demand and bein together with other turkısh people. The most of particints think that the education that they taked, will be beneficial for their family.The participants of Alaouite cultural organisations were generally satisfied.
Keywords: Almanya_Sivil Toplum Örgütleri_Türkiye; Halk Eğitimi_Almanya; Türkiye_Sivil Toplum Örgütleri_Almanya