Ooferektomili sıçanlarda simvastatinin kemik, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına etkisinin incelenmesi - Havsa, Timsal (My University, 2002)
Çalışmamızın amacı antihiperlipidemik bir ilaç olan simvastatinin ooferektomili sıçanlarda kemik yoğunluğuna, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına etkisinin incelenmesidir. Deney hayvanları 5-8'li olacak şekilde 8 gruba ayrıldı. Ooferektomi ve sham opere yapılan gruplara, operasyon sonrası 21 gün beklenip 35 günlük tedavi uygulandı. Simvastatin tedavi grubu (SMV-T): 10 mg/ kg/ gün p.o.; Östradiol valerat tedavi grubu (ÖST-T): 0,1 mg/ kg/ gün i.p.; Simvastatin+östradiol valerat tedavi grubu (SMV+ÖST-T): 10 mg/ kg/ gün p.o. + 0,1 mg/ kg/ gün i.p.; Sham simvastatin (Sham SMV): 10 mg/ kg/ gün p.o.; Sham: 0,5 ml serum fizyolojik p.o.; Simvastatin kontrol grubu (SMV-K): simvastatin çözücüsü; Östradiol valerat kontrol grubu (ÖST-K): östradiol valerat çözücüsü; Simvastatin+östradiol valerat kontrol grubu (SMV+ÖST-K): simvastatin+östradiol valerat çözücüsü uygulanmıştır. Dual enerjili X-ışını absorbsiyometrisi (DEXA) ile incelenen kemik mineral yoğunluğu ortalama değerlerinde, 21. güne kıyasla 56. günlerde, simvastatin tedavi grubunda %0,5 ve östradiol valerat tedavi grubunda %4,8 oranında azalma gözlenirken, simvastatin+östradiol valerat tedavi grubunda %9,9 oranında artış saptanmıştır. Simvastatin kontrol grubunda %7,2, östradiol valerat kontrol grubunda %10,2 ve simvastatin+östradiol valerat kontrol grubunda %10,9 oranında azalma gözlenirken; sham simvastatin grubunda %3,6 oranında artma ve sham grubunda %1 oranında azalma saptanmıştır. Tedavi gruplarının kemik mineral yoğunluğu değerleri kontrol gruplarının değerlerinden yüksek bulunmuştur; ancak bu fark %95 güven aralığında istatistiksel olarak anlamlı değildir. Çalışmamızda serumda; kalsiyum, fosfor, magnezyum, alkalen fosfataz, alanin amino transferaz (ALT), aspartat amino transferaz (AST), sodyum, potasyum, üre, kreatinin ve idrarda; üre, kreatinin, kalsiyum ve fosfor değerlerini analiz ettik. Bu değerlendirme sonucunda simvastatin ve simvastatin+östradiol valerat tedavi gruplarında tedavi sonunda ALT ve AST değerleri yüksek bulunmuş, karaciğer histopatolojisinde makroskopik veya mikroskopik patolojiye rastlanılmamıştır. Sonuç olarak çalışmamızda simvastatin ve simvastatin+östradiol valerat tedavilerinin kemik mineral yoğunluğunu koruyucu etkileri olduğunu, artan ALT ve AST değerlerinden dolayı uzun dönem simvastatin tedavisinin hepatotoksisite nedeni ile izlenilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu ilaçların klinik kullanıma girebilmesi için daha fazla deneysel hayvan ve klinik çalışmanın yapılması gerektiğine inanmaktayız.

THE EFFECTS OF SIMVASTATIN ON BONE, LIVER AND KIDNEY FUNCTIONS IN OVARIECTOMIZED RATS The aim of the study was to investigate the effects of simvastatin a hypolipidemic agent, on bone density, liver, kidney in ovariectomized rats. Female rats were divided into 8 groups (n=5-8). Rats were ovariectomized and sham operated. Twenty one day after the surgery, rats were treated for 35 days. Treated groups are; Simvastatin treatment group (SMV-T): 10 mg/ kg/ day p.o.; Estradiol valerate treatment group (OST-T): 0,1 mg/ kg/ day i.p.; Simvastatin+estradiol valerate treatment group (SMV+OST-T): 10 mg/ kg/ day p.o + 0,1 mg/ day i.p.; Sham simvastatin group (Sham SMV): 10 mg/ kg/ day p.o.; Sham group (Sham): isotonic solution 0,5 ml p.o.; Simvastatin control group (SMV-K): simvastatin vehicle; Estradiol valerat control group (OST-K): estradiol valerate vehicle; Simvastatin+estradiol valerate control group (SMV+OST-K): simvastatin+estradiol valerat vehicle. Bone mineral densities (BMD) were measured after 21 days and 56 days of the surgery by dual energy X-ray absorbtiometry (DEXA) and the following changes in BMD between day 21-56 were found: Simvastatin treatment group; %0,5 and estradiol valerate treatmet group; %4,8 decreases, simvastatin+estradiol valerate treatment group; %9,9 increase were found. Simvastatin control group; %7,2, estradiol valerate control group; %10,2 and simvastatin+estradiol valerate control group; %10,9 decrease, sham simvastatin group; %3,6 increase and sham group; %1 decrease were found. The bone mineral density of the treatment groups were found higher than control groups. But the differences were not statistically significant. We have investigated various biochemical biomarkers such as calcium, phosphorus, magnesium, alkalen phosphatase (ALP), alanin amino transferase (ALT), aspartat amino transferase (AST), sodium, potassium in serum and calcium, phosphorus, urea and creatinin concentrations in urine. ALT, AST were higher in simvastatin and simvastatin+estradiol valerate treatment groups but in these groups histopathologic examination of the liver of the rats were normal. In a conclusion, simvastatin and simvastatin+estradiol valerate treatments have protective effects on bone mineral density. ALT and AST were higher in simvastatin and simvastatin+estradiol valerate treatment groups. Therefore hepatic function should be monitored in long term treatment. We believe that more animal and clinical studies must be done in order to clarify the effects of simvastatin on bone.
Keywords: Farmakoloji; Farmakoloji ve tedavi; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri