8. sınıf matematik ders kitabındaki etkinlik ve ölçme değerlendirme sorularının incelenerek LGS sınav soruları ile karşılaştırılması ve öğretmen görüşlerinin alınması - Arı, Merve Er (My University, 2022)
Araştırmada 2018-2019 ve 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ders kitabı olarak kullanılan 2015 tarihli Öğün yayınları ve 2018 tarihli Kök-e yayınlarının 8. Sınıf Matematik ders kitaplarındaki ölçme değerlendirme sorularının ve etkinliklerinin incelenerek 2018-2019 LGS Matematik sınav soruları ile karşılaştırılması ve bu konuda 8. Sınıf Matematik öğretmenlerinin görüşlerinin alınması amaçlanmıştır. Araştırma nitel bir araştırma olup, çalışma grubunu kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi ile seçilen Ağrı ilinin Patnos ilçesinde görev yapmakta olan ve 8. sınıf düzeyinde derse giren 20 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman analizi formu kullanılmıştır. Öğretmen görüşlerinden elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile analiz edilmiş. Analiz sonucunda ortaya çıkan temalara uygun olarak doküman analizi formu araştırmacı tarafından oluşturularak ders kitapları ve 40 sınav sorusu doküman incelemesi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, ders kitabında bulunan etkinlikler ve ölçme değerlendirme sorularının öğretim programında öğrencilere kazandırılması gereken kazanımlara yönelik hazırlandığını ancak LGS matematik sorularının kazanımlara göre üst seviyelerde hazırlandığı ve programda yer alan iki kazanımı aynı anda ölçmeye yönelik soruların olduğu belirlenmiştir. Etkinlik ve ölçme değerlendirme sorularının kitap içeriğine uygun olduğu ancak LGS matematik sorularının ders kitabı içeriğine yönelik hazırlanmadığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen başka bir bulgu LGS sınav sorularında günlük hayat örneklerine rastlanırken etkinliklerde ve ölçme değerlendirme sorularında günlük hayat örneklerine çok az rastlandığı ve teknolojiden yararlanmayı gerektiren etkinliklere ve sorulara rastlanmadığı olmuştur. Üst düzey düşünme becerileri olan problem çözme, eleştirel, yaratıcı, yansıtıcı düşünme becerilerini ölmeye yönelik hazırlanmasının gerekliliği olarak LGS sorularında bilişsel alanın uygulama ve analiz basamaklarına yönelik sorular bulunduğu ortaya çıkmıştır. Etkinlikler ağırlıklı olarak bilişsel alanın analiz basamağına yönelik iken ölçme değerlendirme sorularının uygulama basamağına yönelik olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda ders kitabı ile LGS sınavına hazırlanan öğrencilerin akademik başarılarının artırılmasına yönelik yapılacak çalışmaların başında ders kitaplarının revize edilmesi önerilmektedir. Ders kitabında bulunan soruların ve sınav sorularının öğrencilerin süreçte değerlendirilmesine yönelik çalışmalar ile desteklenmesi gerektiği öneriler de sunulmuştur.

In the research, the measurement and evaluation questions and activities of the 2015-dated Öğün publications and 2018-dated Kök-e publications used as textbooks in the 2018-2019 and 2019-2020 academic year in the 8th Grade Mathematics textbooks were examined and compared with the 2018-2019 LGS Mathematics exam questions. It is aimed to get the opinions of 8th Grade Mathematics teachers on the subject. The research is a qualitative research and the study group consists of 20 mathematics teachers who work in Patnos district of Ağrı province and who teach at the 8th grade level, selected by the easily accessible case sampling method. In the research, semi-structured interview form and document analysis form developed by the researcher were used as data collection tools. The data obtained from the teachers' opinions were analyzed with the content analysis technique. In accordance with the themes that emerged as a result of the analysis, the document analysis form was created by the researcher, and a document review of the textbooks and 40 exam questions was made. According to the findings obtained in the research, it was determined that the activities and assessment-evaluation questions in the textbook were prepared for the acquisitions that should be given to the students in the curriculum, but the LGS mathematics questions were prepared at higher levels according to the acquisitions and there were questions to measure the two acquisitions in the program at the same time. It has been revealed that the activity and assessment and evaluation questions are suitable for the content of the book, but the LGS mathematics questions are not prepared for the content of the textbook. Another finding was that while examples of daily life were encountered in LGS exam questions, daily life examples were rarely encountered in activities and assessment and evaluation questions, and there were no activities and questions that required the use of technology. It has been revealed that there are questions about the application and analysis steps of the cognitive field in LGS questions, as the necessity of preparing the high-level thinking skills, problem solving, critical, creative and reflective thinking skills for dying. It was determined that while the activities were mainly for the analysis step of the cognitive domain, the assessment and evaluation questions were for the application step. As a result of the research, it is recommended to revise the textbooks at the beginning of the studies to increase the academic success of the students who are preparing for the LGS exam with the textbook. Suggestions were also made that the questions and exam questions in the textbook should be supported by studies aimed at evaluating the students in the process.
Examining the activity and measurement evaluation questions in the 8th grade mathematics lesson book and comparison with LGS exam questions and getting teacher's opinions
Keywords: 8. Sınıf Matematik Ders Kitabı; Examinations; LGS Matematik Sınav Soruları; LGS Mathematics Exam Questions; Matematik; Mathematics; Middle school teaching; Ortaokul öğretimi; Öğrenim ve öğretim; Öğretmen Görüşleri 8th Grade Mathematics Textbook; Sınavlar; Study and teaching; Teacher Opinions; Turkey; Türkiye