Kafein’in kloroform-su fazları arasındaki dağılımına yüzey aktif maddelerin etkisi - Karakelle, Bektaş (My University, 1993)
Bu çalişmada sulardaki bazi anorganik ve organik kirliliklerin giderilmesi araştirildi. Anorganik kirliliklere örnek olarak Zn, Cd, Co, Ni metallerinin iyonlari ve organik kirlilige örnek olarak acidol ile çalişildi. Çevreye büyük zararlar verdigi bilinen bu kirliliklerin sulu çözeltilerden uzaklaştirilmasi için adsorpsiyon ve denge diyaliz yöntemleri kullanildi Adsorpsiyon çalişmalarinda dogal bir adsorban olarak Bolu-Göynük yöresi bitümli şiştleri seçildi. Sularda anorganik kirlilik olarak bulunan iki degerlikli metal iyonlarinin (Zn, Cd, Co, Ni) adsorpsiyon verilerinin Freundlinch, Langmuir ve Dubinin izotermlerine uygunlugu, pH ve sicaklikn adsorpsiyon kapasitesine etkisi, zamana karşi yüzde uzaklaştirma, kolon verimleri ve desorpsiyon hizlari araştirildi. Langmuir adsorpsiyon izoterminin çalişilan tüm metal iyonlari için en yüksek korelasyon katsayisi verdii bulundu. Metal iyonlarinin yalin ve karişimlardan adsorpsiyon yüzdeleri karşilaştirildi. Suda Anorganik kirlilik olarak bulunan iki degerlikli metal iyonlarinin (Zn, Cd, Ni, Co) suda iyonlaşabilen bir Ligantla Dietilentriaminpentaasetik asit (DTPA) kalici kompleksleri oluşturularak, suda iyonlaşabilen katyonik bir polielektrolit olan PDADMAC tarafinda elektrostatik olarak tutulmasi denge diyaliz yöntemiyle çalişildi. Metallerin tek başina ve birlikte bulunduklari ortamlar için diyaliz sonuçlari karşilaştirildi. Bu metal iyonlarinin denge diyaliz yöntemiyle uzaklaştirilmasina ortamda CrO42- , Ca2+ ve Mg2+ iyonlarinin bulunmasinin etkisi de araştirildi. DTPA, PDADMAC karişiminin çalişilan metal ionlarini uzaklaştirmada etkili olduiu saptandi Acidolun sulu ortamdan meşe talaşi ve aktif karbon yüzeyinde adsorpsiyonu çalişildi ve sonuçlar Langmuir izotermine uygulandi. Acidol'un PDADMAC tarafindan tutunarak sulu ortamda denge diyaliz yöntemiyle uzaklaştirilmasi çalişildi. THE REMOVAL OF ORGANIC AND INORGANIC POLLUTANTS FROM AQUEOUS SOLUTIONS

In this study the removal of some inorganic and organic pollutants from aqueous solution was studied. Zn,Cd,Co,Ni metal ions and acidol were chosen as example to inorganic and organic pollutants respectively. Adsorption and equilibrium dialysis methods were applied to remove these pollutants from aqueous solutions. In adsorption studies bituminuous shale that is a natural adsorbent from Bolu-Göynük region was used. In order to know the adsorption capacity of the bituminuous shale in relation to the Zn,Cd,Co,Ni ions, experimental data points were fitted the Langmuir, Freundlich and DR isotherms more over influence of pH and temperature on adsorption capacity,percent removal against time column efficiency and desorption rate were also studied. Adsorption of these divalent metal ions compared in single component and quarternary systems. The Langmuir isotherms have been found to have the highest regression correlation corefficient. The adsorption of acidol on sawdust and on activated carbon was studied and the results optained were applied to the Langmuir isotherm. The association of Acidol with PDADMAC was studied by equilibrium dialysis method. In equilibrium dialysis experiments diethylenetriaminepentaacetic acid(DTPA) was used to bind inorganic divalent metal ions such as Zn2+,Cd2+,Ni2+ and Co2+. A cationic polyelectrolyte polydiallyldimenthylamonium chloride, PDADMAC binds the DTPA or metal ion DTPA complexes electrostatically and prevents their passage through the dialysis membran. The result obtained for each metal ions alone and from mixture compared. Equilibrium dialysis studies showed the effectiveness of PDADMAC-DTPA mixture in binding Zn2+,Cd2+,Ni2+ and Co2+ ions. The effect of metal ion concentration and presence of CrO4-2 , Ca+2 and Mg+2 were discussed. FFF
Keywords: Analitik kimya; ECZACILIK-ANALİTİK KİMYA