Psikolojik güçlendirme ve lider üye etkileşiminin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi - Özdemir, Ayça (My University, 2019)
Bu tez çalışmasının temel amacı psikolojik güçlendirme ve lider üye etkileşiminin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Çalışma; teorik ve uygulama kısımlarından oluşmaktadır. Bu çalışmada öncelikle değişkenlerimiz psikolojik güçlendirme, lider üye etkileşimi ve örgütsel vatandaşlık davranışı kavramlarının açıklanması amacıyla literatür taraması sunulmuş; ardından uygulama kısmına yer verilmiştir. Veri toplama yöntemi anket tekniği olarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22 kullanılarak analiz edilmiştir. İstanbul ilinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren 153 özel sektör çalışanı üzerinde gerçekleştirilen araştırma sonucunda psikolojik güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde kısmi etkisi olduğu, lider üye etkileşiminin ise anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Aynı doğrultuda psikolojik güçlendirmenin alt boyutları ve lider üye etkileşiminin de örgütsel vatandaşlık davranışı alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Etki düzeylerini belirlemek üzere yapılan analizlerde Psikolojik güçlendirmenin alt boyutu olan etki ve özerklik ile örgütsel vatandaşlık davranışının alt boyutları arasında etki görülmemiş, anlam ve yeterlilik boyutunun vatandaşlık üzerinde anlamlı etkisi olduğu saptanmıştır. Lider üye etkileşimi ise vatandaşlık davranışının boyutları üzerinde anlamlı bir etki göstermiştir.

The main purpose of this thesis study is to investigate the effect of psychological empowerment and leader-member exchange on organizational citizenship behavior. The study consists of theoretical and practical parts. In this study, literature review was presented to explain our variables which are called psychological empowerment, leader-member exchange and organizational citizenship behavior and then practice part is given. Data collection method was determined as a survey technique. The data were analyzed by using SPSS 22 program. As a result of the research conducted on 153 private sector employees working in the service sector in Istanbul province, it was seen that psychological empowerment had a partial effect on organizational citizenship behavior and the interaction of leader members had a significant effect. In the same way, it was seen that there was a significant relationship between the sub-dimensions of psychological empowerment and the interaction between the leader members and the sub-dimensions of organizational citizenship behavior. In the analyzes conducted to determine the effect levels, there was no effect between the sub-dimensions of psychological empowerment, the effect and autonomy, and the sub-dimensions of organizational citizenship behavior, and it was found that the meaning and competence dimension had a significant effect on citizenship. Leader member exchange has a significant effect on the dimensions of citizenship behavior.
Keywords: Güçlendirme; Leader Member Exchange Theory; Lider-Üye Etkileşimi; Organizational behavior; Organizational Citizenship Behaviour; Örgütsel davranış; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Empowerment; Psikolojik Güçlendirme; Psycological Empowerment