Comparative analysis of Turkish and Russian teacher training programs - Dosmuradova, Nasiba (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı Türkiye ve Rusya'daki öğretmen yetiştirme programlarını karşılaştırmalı olarak analiz etmektir. Bu bağlamda her iki ülkedeki öğretmen yetiştirme programlarının yapısı, düzeyi, eğitim süresi, eğitim kurumu ve öğretmen yetiştirme programlarına giriş ve mezuniyet koşulları incelenmiş farklı veya benzer yönleri ortaya konulmuştur. Ayrıca, her iki ülkede öğretmen yetiştirme programlarını tamamlayan adayların atamalarındaki benzerlikler ve farklılıkları saptanmaya çalışılmıştır. Bu araştırma karşılaştırmalı bir çalışmadır ve nitel veri toplama yöntemlerinden doküman incelemesi ile veriler toplanmıştır. Her iki ülkedeki mevcut durum olduğu gibi betimlenmeye çalışıldığından nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasına uygundur. Veriler her iki ülkenin resmi makamlarına ait internet sitelerinden ve resmî kurumların yayınladığı basılı kaynaklar aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye ile Rusya arasında benzerlikler bulunsa da Türkiye ve Rusya'nın eğitim sistemleri genel eğitim yapıları, yükseköğretime giriş sınavları ve öğretmen yetiştirme programları gibi birkaç temel alanda farklılık göstermektedir. Türkiye ve Rusya'daki öğretmen yetiştirme programları da yapı ve yaklaşım açısından önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Rusya, teorik bilgi ve pratik deneyimi öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarının ilk yıllarından itibaren entegre eden bileşik bir model izlerken, Türkiye, önce teoriye odaklanan ve son yılda uygulamalı eğitim veren ardışık bir model benimsemiştir. Rus programları, alana özgü bilgiye ve analitik görevlere sürekli maruz kalmayı vurgularken, Türkiye uygulamalı öğretim uygulamasından önce gözleme daha fazla ağırlık vermektedir. Değerlendirme yöntemleri de çeşitlilik göstermektedir. Rusya süreç odaklı değerlendirmeler ve portfolyo kullanırken, Türkiye yarıyıl bazlı kredi sistemlerine ve daha çok sonuç odaklı değerlendirmeleri tercih etmektedir. Bu farklılıklar, geleceğin öğretmenlerini hazırlamada zıt öncelikleri yansıtıyor. Meslekte ilerleme ve değerlendirme yöntemleri de farklılık göstermektedir. Rusya esneklik ve yaratıcılığa vurgu yaparken, Türkiye’de daha katı, sınav tabanlı bir yaklaşım izlenmektedir. Ek olarak, maaşlar, iş güvenliği ve öğretim saatleri gibi çalışma koşulları iki ülke arasında belirgin farklılıklar mevcuttur.

This research aims to analyze teacher training programs in Türkiye and Russia comparatively. In this context, the structure, level, duration of education, educational institutions, and entrance and graduation conditions of teacher training programs in both countries were examined, and their differences and similarities were revealed. In addition, the appointments of candidates who completed teacher training programs in both countries were tried to be determined with their similarities and differences. This research is a comparative study, and data were collected through document review, which is a qualitative data collection method. Since the current situation in both countries has been described as it is, it is suitable for a case study, which is a qualitative research design. Data were collected from the websites of the official authorities of both countries and through printed sources published by the official authorities. The descriptive analysis method was used in the analysis of the data. It has been indicated from the results of this study that, despite the similarities between the two countries, there are a number of differences between the structure of general education in Türkiye and Russia. These differences can also be seen in higher education admission exams and teacher training programs. Another difference between teacher training programs in Türkiye and Russia is related to structure and approach. While Russia follows a fused model that integrates theoretical knowledge and practical experience from the beginning, Türkiye adopts a sequential model that focuses on theory first and introduces practical training in the final year. Russian programs emphasize continuous exposure to field-specific knowledge and analytical tasks, while Türkiye places greater emphasis on observation before practical teaching practice. Assessment methods also vary. Russia uses process-oriented assessments and portfolios, while Türkiye prefers semester-based credit systems and more outcome-oriented assessments. These differences reflect opposing priorities in preparing future teachers. Progression and assessment methods also differ. Russia emphasizes flexibility and creativity, while Türkiye follows a more rigid, exam based approach. In addition, working conditions such as salaries, job security, and teaching hours differ significantly between the two countries.
Türk ve Rus öğretmen yetiştirme programlarının karşılaştırmalı incelenmesi
Keywords: Comparative methods; Curriculum; Eğitim Fakülteleri; İngilizce Öğretmen Yetiştirme Programları; Karşılaştırmalı modeller; Öğretmen Eğitimi; Öğretmen Yetiştirme Programları Teacher training; Öğretmenler; Russia; Rusya; Rusya'da Öğretmen Eğitimi; Teacher education; Teachers; Training of; Turkey; Türkiye; Türkiye'de Öğretmen Eğitimi; Yetiştirilmesi