Ceza mahkemesi kararlarının hukuk mahkemesi bakımından etkileri - Oğuz, Merve Altay (My University, 2022)
Bu çalışma kapsamında, ceza mahkemesince verilen kararların hukuk mahkemesi nezdindeki etkileri incelenmiştir. Kural olarak, Türk Borçlar Kanunu'nun 74/ 1. maddesinde yer alan düzenlemeye göre, ceza ve hukuk yargısı birbirinden bağımsız olsa da, bazen birbirleri ile etkileşime girmeleri mümkündür. Çalışmamızın birinci kısmında, iki hukuk yargısını etkileşim içerisine sokan suç, haksız fiil, bekletici mesele ve kesin hüküm kavramlarına yer verilmiş ve bu kavramlar kanuni düzenlemeler çerçevesinde açıklanmıştır. İkinci kısımda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 223. maddesinde yer alan hüküm çeşitleri ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesinde düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının hukuk mahkemesi açısından bağlayıcı olup olmadığı üzerinde durularak yapılan tespitler Yargıtay kararları ile örneklendirilmiştir. Sonrasında, 24.10.2019 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7188 sayılı kanunla birlikte CMK’ya eklenen seri muhakeme usulü ve basit yargılama usulü uygulanarak verilen kararların, hukuk mahkemesi açısından etkilerine de yer verilmiş ve kendi görüşlerimizi içeren değerlendirmelerle çalışmaya son verilmiştir.

Within the scope of this study, the effects of the decisions made by the criminal court before the civil court were examined. As a rule, in accordance with the regulation in the Article 74 of Turkish Code of Obligation, although the criminal and civil jurisdictions are independent of each other, it is sometimes possible for them to interact with each other. In the first part of our study, the concepts of crime, tort, suspensive matter and final judgment, which interact with two legal jurisdictions, are included and these concepts are explained within the framework of legal regulations. In the second part, the determinations made by focusing on the types of provisions in article 223 of the Code of Criminal Procedure and whether the decision to defer the announcement of the provision regulated in Article 231 of the Code of Criminal Procedure are binding for the civil court are exemplified by the Supreme Court decisions.Afterwards, the effects of the decisions made by applying the rapid trial procedure and simple trial procedure, which were added to the Code of Criminal Procedure with the Law No. 7188, which was published in the Official Gazette on 24.10.2019, were also included and the study was terminated with evaluations containing our own views.
Keywords: Ceza Mahkemesi; Civil Court; Civil law; Decision; Effect; Etki; Haksız Fiil Criminal Court; Hukuk; Hukuk Mahkemesi; Karar; Law; Medeni hukuk; Offense; Suç; Tort