Blockchain teknolojisinin kullanımında fintech ekosisteminin rolü : Türkiye ve Malta örneği - Derviş, Ninnar Şehselim (My University, 2020)
Küresel pazarda gelişmiş bir teknolojik değişimle karşı karşıyayken, blockchain teknolojisinin muhtemelen uygulanacak en umut verici yenilik olduğunu görebiliriz. Merkezi olmayan sistemi ile blockchain, hayatlarımızı birçok farklı şekilde değiştirmeyi vaat etmektedir. Blockchain potansiyeli birçok girişimci, start-up şirketleri ve hükümet tarafından mevcut paradigmayı değiştirmek için dönüştürücü bir fırsat olarak tanımlanmaktadır.Bu fırsatından faydalanabilmesi için FinTech sektörünün rolü ne kadar etkili olup olmayacağını araştırmama yer verdim. Önemli ölçüde etkilenebilecek birkaç pazar var ve bunlardan biri kesinlikle finans sektörüdür. Blockchain teknolojisinin önümüzdeki yıllarda finansal hizmetlere yön verecek devrim niteliğinde bir yenilik olması bekleniyor. Peki FinTech ürünleri/ hizmetleri kullanarak Türkiye piyasasına blockchain kullanıma ne kadar etkili olabileceğini görmek istedim, çünkü bu gelişimin sunmuş olduğu yaratıcı çözümlerini operasyonlarına hızlı bir şekilde entegre ederek verimliliğini ve müşterilere verilen hizmetin başka bir seviyeye taşıyabilir.Bu nTech sektörünün Türk ekosisteminde blockchain teknolojisinin uygulanmasını hızlandırmadaki potansiyelini ve blockchain adası olarak tanıtılan Malta’dan neler öğrenilebileceğini incelemektedir.Bu araştırma, iki finansal ekosistemin analiz edilmesini sağlayan, topladığım birincil ve ikincil kaynakları dikkate alınmıştır. Tezde formüle edilen araştırma sorusuna cevap verebilmek için, nitel bir araştırma ve kapsamlı bir literatür çalışması yapılmıştır. Ek olarak, bu konudaki görüş ve deneyimlerini incelemek için otuz sekiz FinTech uzmanıyla anket yapıldı ve onların perspektifinden Türkiye için SWOT analiz hazırlandı.Blokchain teknolojisini Malta kendi ekosisteminde umut verici bir şekilde entegre etmeye çaba sarf etmektedir, Türkiye ise bu örnekten çok sayıda öğrenebilecek pratikler fırsatına sahiptir. Aynı zamanda, Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olduğu ve etkili bir şekilde büyük değişiklikler yapmak için iyi bir yolda olduğunu görebilmekteyiz. Bu nedenle, bu teknolojinin Türkiye'de aynı hızda gelişmiş ülkelerde benimsenmesi uygulamalarını dikkate alarak, küresel ekonomide daha rekabetçi hale gelebilecektir.

The global market faces an advanced technological change, where blockchain is the most probable innovation to be implemented. With its decentralized system, blockchain promises to change our lives in many different ways, its potential has been identified as a transformative opportunity to change the current paradigm by many entrepreneurs, startup companies and governments.In my research, I have included the FinTech industry as an intermediary to take advantage of this opportunity. There are several markets that can be significantly affected and one of them is definitely the financial sector. Blockchain technology is expected to be a revolutionary innovation that will drive financial services in the coming years. So how can FinTech products/ services help blockchain usage on Turkish market is the main thing I want to research in this study. Because this development is an opportunity for them to quickly integrate creative solutions into their operations that enable better efficiency and service to customers.This master's thesis examines the potential of the FinTech sector in accelerating the implementation of blockchain technology in the Turkish ecosystem and what can be learned from Malta 's tiny yet successful blockchain island.This research takes into account the primary and secondary sources I have gathered, which enables the analysis of two financial ecosystems. In order to answer the research question formulated in the thesis, a qualitative research and a comprehensive literature study was conducted. In addition, a questionnaire was conducted with thirty-eight fintech experts to study their opinions on this matter. As a follow-up on their in-sights, the SWOT analysis for Turkey was prepared.Malta is making efforts to integrate the Blokchain in its own ecosystem and Turkey has the opportunity to learn from their practical examples. At the same time, Turkey has a great potential and the practices of adopting this technology will help to become more competitive in the global economy.
Keywords: Blockchain; Blockchain adası; Blockchain island; Blockchain Technologies; Blockchain Technology; Blockchain Teknolojisi; Blokzincir Teknolojileri; Blokzinciri; Business; Finance Technologies; Financial Technology (FinTech); Finans Teknolojileri (Fintek); International relations; İşletme; Malta; Turkey; Turkey Blockchain; Uluslararası ilişkiler