Almanya’da göçmen kimlikler : belgesel filmler üzerinden Türk kimlik inşaları - Kundakçı, Ebru Han (My University, 2024)
Almanya, göç politikaları açısından tarihsel olarak önemli bir rol oynamaktadır. 1960'lı yıllardan itibaren iş gücü göçü ile özellikle Türkler, Almanya'nın sosyal ve ekonomik yapısına entegre olmuştur. Bu süreç, sosyal uyum ve entegrasyon açısından çeşitli zorlukları da beraberinde getirmiştir. Almanya'nın göç politikaları, iş göçünün yanı sıra aile birleşimi ve ekonomik ihtiyaçlar çerçevesinde şekillenmiştir. Göç politikaları, Türk göçmen ve diğer göçmen grupların Almanya’daki yaşamlarını oldukça etkilemiştir. Türk göçmenler, dil, eğitim ve istihdam alanlarında yaşadıkları zorluklar nedeniyle sosyal uyum sürecinde sıkıntılarla karşılaşmıştır. Bu uyum süreci, Türk kimliğinin yeniden inşasına ve iki kültür arasında birtakım çatışmalara yol açmıştır. Yaşanan zorluklar Alman televizyonuna da yansımakta ve televizyon belgesellerinde ele alınmaktadır. Belgeseller, Türk göçmenlerin yaşam koşullarını, karşılaştıkları zorlukları ve başarılarını konu edinerek, Türk kimliğinin günlük yaşamdaki yansımalarını göstermektedir. Almanya'daki Türk göçmenler, göç politikaları ve sosyal uyum süreçleri aracılığıyla çok boyutlu bir kimlik geliştirmektedir. Türk kimliğinin Alman televizyon belgeselleri doğrultusunda yeniden inşasını sunan bu tez çalışmasında Ganz Unten (1986), Maedchen am Ball (1995), Klein Istanbul (2015) ve Türken und Deutsche- Doku 2018 (2018) isimli belgeseller ele alınmaktadır. Belgesellerin nitel içerik analizleri ve odaklanılmış görüşmeleri sonucunda Almanya’daki göç politikalarını ve sosyal uyum süreçlerini görünür kılmak amaçlanmaktadır. Belgesel seçimleri Almanya'daki Türk toplumu ve göç sürecinin sosyal dinamiklerini anlamlandırmayı hedeflemektedir. Bu belgeseller, Türk kimliğinin çok boyutluluğunu, göç sürecinin zorluklarını ve sosyal uyum dinamiklerini ele almaktadır.

Germany plays historically an important role in immigration policies. Since the 1960’s, the Turks especially are integrated into Germany’s social and economic stucture trough labor migration. This process brought various problems with it in terms of social adaptation and integration. Germany’s immigration policies have been shaped not only by labor migration but also by family reunification and economic needs. Immigration policies have fairly affected lives of Turkish migrants and other immigration groups living in Germany. Because of the difficulties in language, education and employment, Turkish migrants have faced challenges in social adaptation. This adaptation process has led to the reconstruction of Turkish identity and has resulted in conflicts between the two cultures. The challenges which are faced are also reflected in German television and in documentary films. These documentaries focus on the living conditions of Turkish migrants, the difficulties in their lives and the successes. So, they show the reflections of Turkish identity in daily life. Turkish migrants in Germany have developed a multifaceted identity through migration policies and social adaptation processes. This thesis, which presents the reconstruction of Turkish identity in German television documentaries, approaches the documentaries Ganz Unten (1986), Maedchen am Ball (1995), Klein Istanbul (2015) and Türken und Deutsche- Doku 2018 (2018). Through qualitative content analyses of these documentaries and those focus interviews, the aim is to make the social dynamics of the Turkish community and the migration proccess in Germany visible. These documentaries also deal with the multidimensionality of Turkish identity, the difficulties of migration process and the dynamics of social adaptations.
Migrant identity in Germany : reconstruction of Turkish identity in documentary films
Keywords: Almanya; Emigration and immigration; Emigration and immigration in motion pictures; Germany; Göç Politikaları; Göç ve göçmenlik; Göç ve göçmenlik, Sinemada; Göçmenler; Immigrants; Immigration Policies; Soscial Adaptation; Sosyal Uyum; Television Documentaries; Televizyon Belgeselleri; Turkey; Turkish Identity; Türk Kimliği Germany; Türkiye