İnternetin işletmeler üzerindeki etkileri ve bankacılık sektöründe bir uygulama - Gürel, Aydın (My University, 2000)
E-ekonominin ortaya çıkmasında rol oynayan başlıca 2 etken vardır: Bilgi-işlemin, bilgi saklamanın ve iletişimin gelişmesi. Internet, ARPANET olarak adlandırılan askeri bir projeden organik olarak gelişmiş ve bugünkü halini almıştır. Dünyada yaklaşık olarak 259 milyon insan internet kullanmaktadır ve bu sayının 2003 yılında 500 milyona çıkması beklenmektedir. Telekomünikasyon, ISS gibi bazı sektörler internetin gelişiminden direkt olarak fayda sağlamaktadırlar. Bir bütün olarak bakıldığında internet, maliyetlerde etkinlik sağlamaktadır. İşletmeler internet stratejilerini savunmacı ya da saldırgan olarak belirleyebilirler. İnternetten gelir sağlamanın başlıca yolları e-ticaret, reklam, erişim hizmeti, internet altyapısı hizmeti, içerik sağlamadır. E-ticaret küresel olarak yıllık 111 milyar USD seviyesindedir. Bunun büyük bir kısmı BTB ticarettir. BTC ticarette pazara giriş maliyetleri tahmin edilenden daha fazladır. Başarılı bir online satış sitesinin kuruluş ve lansman maliyeti 4.7 milyon USD civarındadır. BTC ticarette güç müşteriye geçmekte, müşterinin yönettiği pazarlar ortaya çıkmaktadır. Aracılar azalmakta ve yeniden yapılanmaktadır. Başarılı bir BTB şirketinin kuruluşunda ortalama ilk yıl 6.8 milyon USD dolayında bir harcama söz konusudur. BTB ticarette de müşteri güçlenmekte, aracılar azalmakta ve yeniden yapılanmaktadır. Internet bankacılıkta da daha düşük maliyetle daha iyi hizmet vermeye olanak sağlamaktadır. Sektörde giriş engelleri azalmaktadır ve yeni sektör yapıları oluşmaktadır. Bazı bankacılık ürünleri webe daha rahat uyarlanabilmektedir. Dağıtım ve ilişkiler etkinleşmekte, fiyatlar düşmektedir. Ölçek, ilk hareket eden olmak, sürekli ürün geliştirmek stratejik önem taşımaktadır. Bankalar için savunmacı ve saldırgan strateji seçenekleri mevcuttur. Diğer genel trendler de şunlardır: İşgücünün coğrafi konumunun önemsizleşmesi, kuruluşların birlikte koordine olmalarının kolaylaşması, aracıların rollerinin değişmesi, birebir pazarlama imkanlarının artması, kitle özelleştirmesi. Bankapital herbanka.com savunmacı stratejisini benimsemiştir ve daha saldırgan stratejiler benimsemek ve bunda acele etmek zorundadır. Kaynaklarını toplayıcılara ürün satma üzerine yönlendirebilir.

Two main factors contribute to the e-economy's emergence: Development of data process, data storage and communication. Internet evolved organically beginning from a military project called Arpanet and took its current form. There are about 259 millions of internet users in the world and this number is expected to reach 500 millions by 2003. Industries such as telecommunication and ISP are direct beneficiaires of the development of the internet. As a whole, the internet provides cost efficiencies. Businesses may chose a defensive or an offensive internet strategy. The main ways of getting revenues using the internet are: E-commerce, advertising, access services, internet infrastructure, content. Global e-commerce has already reached USD 111 billions. Most part of this is BTB commerce. Costs of entry in BTC commerce are generally more than expected. To set up and launch a succesful BTC e-commerce site takes about USD 4.7 millions. In BTC commerce, customer becomes more powerful and markets controlled by customers emerge. USD 6.8 millions has to be spent during the first year of an average BTB business. As in BTC, customer becomes more powerful; disintermediation and reintermediation occurs. Internet allows banks to give better service with less cost. In this industry, entry barriers become lower and new industry structures arise. Some banking products are more apllicable to web. Distribution and relations become more efficient, prices fall. It is strategically important to reach scope, to be the first mover, to develop products continuously. There are defensive and offensive strategy options for banks. Other general trends are: Geographical location of the workforce becomes less important, coordination of organizations becomes easier, role of intermediaries change, one-to-one marketing opportunities increase, mass customization. Bankkapital has adopted everybank.com strategy, has to adopt more offensive strategies and hurry up while doing this. It may oriantate its sources toward partnering with aggregators.
Keywords: Bankalar ve bankacılık, Elektronik; Işletmeler_Elektronik Veri İşlem