Sigorta sektöründe alternatif risk transfer piyasaları, yöntemleri ve şirketler için bir öneri : entegre risk yönetimi - Süslüoğlu, Çisel (My University, 2005)
Doğal afetler 1990'larda hem yoğunluk hem de zarar açısından rekor seviyelere ulaşmıştır. Katastrofik olayların boyutları dünya sigorta ve reasürans piyasalarını derinden etkileyerek özellikle geleneksel reasürans piyasalarının kapasite ve fiyat düzeyi bakımından istikrarsız ve yetersiz bir görünüm kazanmasına neden olmuştur. Bu da risk transferinin değişik şekillerini aramanın zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bu durum, piyasaları küresel sermaye piyasaları ile sunulan yaklaşık tükenmez bir kapasitenin avantajından faydalanma yolunu seçmeye doğru götürmüştür. Elde var olan reasürans kapasitesi ve reasürans fiyatlarının değişkenliği, sermaye piyasası çözümlerinin sigorta riskleri ile ilgili olarak çekici hedging alternatifler olarak görülmelerine yol açmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, risk kavramı, risklerin sınıflandırılması, risk yönetim metodları hakkında bilgi verilmiştir. Risk transfer yöntemleri; geleneksel reasürans anlaşmaları, koasürans, konservasyon metodu ve ABD ve AB ülkelerinde kullanılan finansal reasürans anlaşmalarına kısaca yer verilmiştir. Geleneksel sigorta çözümlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, özellikle katastrofik riskler için sermaye piyasası alternatiflerine duyulan ihtiyaç üstünde durulmuştur. İkinci bölümde sigorta ve reasürans pazarında kullanılan alternatif risk transfer yöntemleri ve ürünleri ele alınmıştır. ART piyasasının tanımı yapılarak gelişimi incelenmiş, bu piyasalara duyulan ihtiyaç ve ortaya çıkışlarına yer verilmiştir. ART piyasasında satılmakta olan değişik ART ürünlerinin detaylı bir tarifi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, entegre risk yönetimi, süreçleri, ve bir entegre risk yönetimi çözümünün sigorta şirketlerinin maliyetlerine yansıması ele alınarak entegre risk yönetimi enstrümanlarına yer verilmiştir. Bunlar sigorta ve sermaye piyasalarının birbirine yaklaşmasına çok iyi bir örnektir. Entegre risk yönetimi kavramları teminat altına alınan riskin etkisini çeşitlendirerek kullanmakta ve böylece risk transferi ve risk sermaye maliyetini düşürmektir.

Natural catastrophes reached new record levels in the 1990s both in terms of loss amounts and intensity. The discrepancy that this brought to light between economic and insured values, capacity and price fluctuations on international reinsurance markets, as well as doubts regarding the ability of certain catastrophe (re)insurers to pay claims following a major natural catastrophe are making it important to look for alternative methods of risk transfer and to take advantage of the nearly inexhaustible capacity offered by the global capital markets. A broad spectrum of new financial market instruments such as risk bonds, futures, swaps and options are proving to be suitable instruments for risk transfer to the capital market. The volatility of available reinsurance capacity and reinsurance prices make capital market solutions appear to be attractive hedging alternatives for insurance risks. In the first part of this study, information about risk concept, classification of risks and risk management methods are given. Risk transfer methods such as traditional reinsurance contracts, coinsurance, conservation method and financial reinsurance contracts used in United States and European Union are briefly examined. In the second part of the study, alternative risk transfer methods and instruments used in insurance and reinsurance markets are examined in detail. In the third part of the thesis information about integrated risk management, its process and cost benefits of an integrated risk management solution are given. They are a good example of the convergence of the insurance and the capital markets. Integrated risk management concepts try to make use of diversification effects among the risks covered, and thus to reduce risk transfer and risk capital costs.
Keywords: Entegre Risk Yönetimi; Finansman; Risk Transferi; Sigorta; Sigortacılık; Sigortalama